Begrenset oppstart i Algerie uten Statoil-ansatte

OPPSTART: Gassanlegget In Aménas i Algerie er startet opp igjen etter terroraksjonen for en drøy måned siden. Foto: Kjetil Alsvik / Statoil / NTB scanpix

OPPSTART: Gassanlegget In Aménas i Algerie er startet opp igjen etter terroraksjonen for en drøy måned siden. Foto: Kjetil Alsvik / Statoil / NTB scanpix

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Gassanlegget In Aménas i Algerie ble startet igjen i går, melder Statoil i en pressemelding.

Foreløpig er det snakk om en begrenset oppstart av produksjonen.

To av tre tog skadet

Statoil, BP og Sonatrach har hatt en detaljert gjennomgang av anleggets tekniske integritet, sikkerhetssituasjonen og andre forhold, og mener nå at kravene til en sikker oppstart av anleggets tog 1 er tilfredsstilt.

De gjenværende to produksjonstogene ble skadet under terrorangrepet, og vil ikke bli satt i produksjon før det er trygt å gjøre det, melder Statoil.

Sonatrach foretok den fysiske inspeksjonen, men all dokumentasjon er gjennomgått av Statoil og BP. Det er også Sonatrach som vil drive anlegget på vegne av joint venture-selskapet i oppstartsfasen.

Uten Statoil-ansatte

Ansatte i Statoil og BP vil inntil videre følge opp og bidra med teknisk assistanse fra andre lokasjoner, eller i unntakstilfeller gjennom korte besøk i henhold til strenge sikkerhetsprosedyrer etablert.

Statoil er nå i tett dialog med algeriske myndigheter, Sonatrach og BP om nødvendige betingelser for full produksjon og reetablering av Statoil-personell ved anlegget.

– Sikkerheten for våre ansatte har høyeste prioritet. Vi vil bruke den tiden vi trenger for å gjennomføre egne undersøkelser og vurderinger, og ta de forholdsregler som trengs før vi vurderer om Statoil-ansatte kan dra tilbake til anlegget, sier Lars Christian Bacher, konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt i Statoil.

Minnestund

Sonatrach vil søndag 24. februar holde en minneseremoni på In Aménas-anlegget for dem som ble drept i terrorangrepet. Dette skjer på den algeriske dagen for nasjonalisering av oljeindustrien.

En minnestøtte med navnene til alle ofrene for terrorangrepet vil bli avduket.

Hans Martinius Bjone (55) fra Brandbu var blant de fem norske ofrene.

Ny landsjef

Landsjef Victor Sneberg var også blant ofrene. Lørdag ble det klart at tidligere direktør ved Statoil Mongstad, Bjørn Kåre Viken (54), går inn i den jobben.

Informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil sier til NRK at den forferdelige hendelsen vil prege hele organisasjonen i lang tid framover.

– Landsjefen sin oppgave vil være å se til at vi bruker den tiden vi trenger for å komme tilbake til en normal situasjon i Algerie, i den grad noe kan bli normalt etter det som har skjedd, sier informasjonssjefen ifølge NTB.

Artikkeltags