«Elias» er Opplands mest populære båtnavn

Ifølge Båtnavnlista er Opplands mest populære båtnavn «Elias». Det kan derimot tenkes at navnet Skibladner er det aller mest kjente.

Ifølge Båtnavnlista er Opplands mest populære båtnavn «Elias». Det kan derimot tenkes at navnet Skibladner er det aller mest kjente. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Kong Kurs IV», «Mot Fruens Vilje» eller «Synkfrid»? Nordmenn har god fantasi når de gir båten navn.

Hvem drar ikke på smilebåndet over selvironiske båtnavn som «Pengesluk», «Plunder og Heft II» eller «Badebalja»? Alle disse båtene kan du møte på sjøen i sommer.

Nå har Småbåtregisteret i samarbeid med forsikringsselskapet If laget en søkbar liste over Norges mest populære båtnavn.

Båtnavnlista består av nesten 80 000 navn på båter i Norge. Over 35 000 av navnene er unike, og alle båtnavnene er hentet fra Småbåtregisteret.

Delta i konkurransen

Ifølge Båtnavnlista er Opplands mest populære båtnavn «Elias», som muligens kan settes i sammenheng med den kjente og kjære figuren fra barne-tv med samme navn.

Deretter ligger «Nina» på andreplass, etterfulgt av «Blåmann», «Ingrid» og «Julia».

På åttitallet var det derimot «Black & White» som var mest populært. Og hvor mange båter er det som prydes av eierens første kjærlighet, mon tro?

Sleng deg med i Opplands båtnavn-konkurranse! Vi i Oppland Arbeiderblad vil kåre det beste båtnavnet i hele fylket, så last opp et bilde av båten med navneskiltet i sakens kommentarfelt på Facebook. Vinneren får et gavekort på 500 kroner. 

Mye humor

– Båtfolket er både sosiale og observante, og vi i If ser ut fra navnene at folk er opptatt å gi båtene et navn, enten tradisjonelt eller kreativt med humoristisk tilsnitt, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Hans favoritt blant norske båtnavn er «Never Again II».

– Et navn som er intelligent og gitt med en god porsjon humor, slår han fast.

Store leteaksjoner

– Det er flott at båter har morsomme navn som er lette å huske, men det gjør det enda enklere å finne eieren av båten om den er meldt inn i Småbåtregisteret. Dette er svært viktig hvis noen finner en båt som driver i sjøen uten folk oppi, sier Clementz.

– En registrert båt er en båt som kan identifiseres, sier Atle C. Strøm leder i Småbåtregisteret, som er en del av Redningsselskapet.

– I løpet av et år settes det i gang en rekke store leteaksjoner på grunn av båter som blir funnet drivende. Med et registreringsnummer kan Hovedredningssentralene, vi i Redningsselskapet eller politi raskt kontakte båteier eller pårørende og få livsviktig informasjon til et søk.

Ved å registrere et båtnavn i registeret får redningsetatene tilgang kritisk informasjon i tilfelle uhellet er ute.

– Da får vi vite om det er var folk om bord, og i så fall hvor mange vi skal lete etterSkulle det vise seg at båten bare har slitt seg, kan båteieren forhindre en storstilt og ressurskrevende redningsaksjon, sier Strøm.

Artikkeltags