Gå til sidens hovedinnhold

Ordføreren: – Sjokkerende opplysninger

Artikkelen er over 3 år gammel

Ordfører Ola Tore Dokken sier det politiske miljøet er sjokkert over opplysningene som kom fram om Land barneverntjeneste onsdag kveld. Nå kalles formannskapet sammen utenom møteplanen.

Barnevernssaken

Mandag blir det et møte mellom ansatte og politisk ledelse i kommunen. Det kan være aktuelt å samle formannskapet til en drøfting av tilsynsrapporten for barnevernet i Land tirsdag.

Hovedårsaken til dette er de opplysningene som kom fram onsdag om at det skal ha vært trikset med grunnlaget for et barnevernstilsyn i Nordre Land i 2011/12, og at ansatte skal ha blitt fortalt hva de skulle si.

– Dette er sjokkerende nytt, og vi må finne ut hva som faktisk har skjedd, sier Ola Tore Dokken til OA, dagen etter at han ble kjent med opplysningene som først kom fram på direkten i Dagsnytt 18 på NRK.

Reagerer på opplysningene

Samtidig er Dokken kritisk til at fylkesmannens talsperson i saken, Jorunn Ødegårdstuen, i denne sammenhengen trakk fram opplysninger om mappejuks som Dokken ikke kan huske har vært tema i møtene mellom tilsynet og kommunen.

Rådmann Jarle Snekkestad svarte på direkten på Dagsnytt 18 at disse opplysningene var ukjent for ham. Det samme sier ordføreren i dag.

Dokken er i dag i møter med fylkesmannen og de som har jobbet med tilsynet for å ta opp nettopp dette med at ukjente opplysninger fra et barnevernstilsyn blir presentert gjennom media.

Han ble selv kjent med det som kom fram i Dagsnytt 18 ved at andre tipset ham i etterkant av sendingen.

Mottas med sjokk

Hvilke reaksjoner får du fra det politiske miljøet?

– De er jo sjokkert. Dersom fylkesmannens opplysninger faktisk er tilfelle, er dette helt uakseptabelt. Men nå må vi først finne ut hva som har skjedd. Så får vi ta det derfra, sier Dokken.

– Vi må puste med magen og ta tingene i rett orden. Selve rapporten ligger på rådmannens bord i to uker før den skal undertegnes av kommunen og fylkesmannen. Samtidig har vi bedt kontrollutvalget gå gjennom historikken fra 2010 og fram til i dag, sier Dokken.

Kommunestyret ønsker seg en revisjon av alt som har foregått i barnevernet og hvilken rapportering som er praktisert.

– Det er viktig å se framover og få barnevernet opp og stå. Men det er også viktig at vi vet hvorfor vi er kommet dit vi er i dag.

Negativt for omdømmet

– Hva tenker du om Nordre Land kommunes omdømme etter dette?

– Det å bli framstilt som landets dårligste barnevernskommune, er ikke akkurat noe vi ønsker oss. Så her må vi bare bruke de ressursene som trengs for å rette opp igjen situasjonen, sier Dokken.

– Hvordan oppfatter du den politiske tilliten til rådmannen, etter den massive kritikken som er kommet fram?

– Det har jeg ikke lyst til å si så mye om nå. Tilsynet setter tydelig fingeren på ledelsen. Politisk må vi se på alle sider av dette. Det blir et spørsmål om hvem som har visst hva og når. Dette er jo en tydelig systemsvikt, sier Dokken.

– Vi er lei oss

Leder for Arbeiderpartiets kommunestyregruppe, Linn T. Sunne, sier til OA at hele gruppa er lei seg på vegne av alle de barna som ikke har fått den hjelpen de trenger og som de har krav på.

– Vi har dessverre ikke hatt nok kunnskap om hvor ille dette har vært, og heller ikke visst omfanget, sier hun.

– Fokuset nå må være å få et forsvarlig barnevern opp og stå. Men vi må også finne ut hva som har skjedd siden det forrige tilsynet i 2011-12.

Kommentarer til denne saken