Gå til sidens hovedinnhold

– Ble bedt om å «pynte på» barnevernsmapper

Artikkelen er over 3 år gammel

Seniorrådgiver Jorunn Ødegårdstuen hos Fylkesmannen i Oppland opplyser at det i forbindelse med tilsyn i både Nordre Land og Søndre Land i 2011 fant lovbrudd og svikt i begge kommunenes barnevernstjenester.

– I Nordre Land ble det funnet at de ikke dokumenterte godt nok at de gjennomførte tilstrekkelige undersøkelser. Vi fant også at de ikke evaluerte tilstrekkelig oppfølgingen av barn på hjelpetiltak. Disse avvikene ble da fulgt opp, og vi avsluttet dette tilsynet i 2012.

– Men gjennom tilsynet i 2016 har vi fått vite av barnevernsansatte den gang at de fabrikkerte saksmapper, og på den måten pyntet på dokumentasjonen slik at den så tilforlatelig ut ved tilsynet den gang. De ansatte ble fortalt og instruert i hva de skulle si til oss i tilsynet, sier Ødegårdstuen.

Les også

Seniorrådgiver: – Jeg har aldri sett noe liknende

 

Vurderer politianmeldelse

Til Dagsnytt 18 onsdag kveld sa Ødegårdstuen at fylkesmannen vurderer å politianmelde kommunene.

– Vi har prioritert å få de 66 sakene, som vi påla kommunen å behandle på nytt, under kontroll. Men vi vurderer fortløpende om vi skal politianmelde lovbrudd, sa Jorunn Ødegårdstuen til NRK onsdag kveld.

Før den tid hadde Nordre Lands rådmann, Jarle Snekkestad, måtte svare på tidvis tøffe spørsmål fra Dagsnytt 18s programleder.

– Vi har kjent til de funnene som Fylkesmannen i Oppland presenterer siden i slutten av november, og har satt inn tiltak for å bygge opp en forsvarlig barnevernstjeneste, sa Snekkestad til NRK onsdag.

– Vi ser nå at det ikke har vært nok og har satt i gang en ytterligere styrking av tjenesten, la han til.

Skal bistå kommunen

Seniorrådgiver Jorunn Ødegårdstuen sa på Dagsnytt 18 onsdag at etaten nå skal bistå kommunene.

– Vi er bare midtveis i tilsynet. Nå skal vi bistå kommunen i å rette opp i dette.

LES OGSÅ:

Les også

Fylkesmannen fant lovbrudd i 89 prosent av barnevernssakene de har gjennomgått ved Land barnevernstjeneste

 

Les også

Mye har gått galt i barnevernstjenesten

 

Kommentarer til denne saken