Gå til sidens hovedinnhold

Barneskolen er nesten helt ny - men har altfor høy radonstråling

Artikkelen er over 8 år gammel

En fersk måling viser at forekomster av den radioaktive gassen radon ligger langt over grenseverdiene ved Reinsvoll skole.

I fellesrom ved skolen, som sto ferdig så sent som i 2006, er det målt 300 becquerellenheter per kubikkmeter luft (Bq/m3) med en middelverdi på årsbasis på 228 Bq/m3. Statens strålevern anbefaler at nivået alltid skal være under 200 Bq/m3, og grensen for tiltak er 100.

Ingen alarmklokker

– Jeg har ikke fått den siste målingen, men ut fra tallene OA refererer til er det ingen grunn til å ringe med de store alarmklokkene, det vil si stenging av skolen. På denne tida av året er det god lufting og det er snart skoleferie. Radon er ikke en type gass som utgjør noen akutt fare, men det er på det rene at jeg kommer til å drøfte saken med kommunen og skolens ledelse ganske raskt, sier kommuneoverlege Jens A. Mørch i Vestre Toten.

Han sier han vil se nøyere på rapporten når den foreligger, for å kunne bedømme resultatet mer helhetlig.

Overraskende

Målingen, som ble utført fra 3. januar til 13. mars i år, viser at det i skolens bibliotek ble funnet 228 Bq/m3 med en middel årsverdi på 173 Bq/m3. Men det var altså i et fellesrom verdiene var høyest.

– Akkurat dette overrasker meg litt. Men igjen; jeg må sette meg inn i rapporten før jeg sier noe mer konkret, sier Mørck, som ikke tror det blir nødvendig med drastiske tiltak for å få ned verdiene.

– Antakelig vil det være nok å forbedre ventilasjonssystemet og rutiner for utlufting. Dette er noe jeg kommer til å ta opp med skoleledelsen, sier han, og legger til at han synes det er svært positivt at kommunen, som skoleeier, utfører jevnlige målinger.

Frykt

Det har lenge versert rykter om målingen blant foreldre og foresatte til elevene ved Reinsvoll skole. Flere har kontaktet OA og uttrykt bekymring. Rektor Kari-Ann Slåttsveen var ikke tilgjengelig for kommentar mandag.

Rapporten er utført av Radonlab på oppdrag fra Vestre Toten kommune. Prosjektleder i kommunen, Davor Beus, sier kommunen venter på resultatet av flere målinger ved skolen.

– Vi venter på verdiene ved ytterligere to målepunkter. Vi forventer disse når som helst, sier han.

Også på Lena

Torsdag skrev OA at det også i Østre Toten kommune er påvist for høye verdier i en bygningsfløy ved Lena ungdomsskole. Der har Gjøvikregionen Helse- og Miljøtilsyn IKS gitt kommunen pålegg om å innføre tiltak for å redusere radonverdiene.

Kommentarer til denne saken