Terningkast 5: BARBARA KINGSOLVER: Lakunen

Kingsolver

Kingsolver

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Oversatt av Bente Klinge Juritzen forlag

DEL

Lesere som er glad i historie vil like denne boka. Lesere som er glad i dramatikk, vennskap og menneskers indre følelsesliv vil like Lakunen, en bok som etter undertegnedes mening nærmest har alt en god bok skal ha.

Vi følger hovedpersonen Harrison Shepherd, med meksikansk mor og amerikansk far. Hans livsreise starter i Mexico der han overlates mye til seg selv. Hans rike indre liv og enorme fantasi nedtegnes i dagboknotater, der han skriver om sine observasjoner av moren og hennes menn, om Mexicos dramatiske historie, om undervannskilder der aztekere og mayaindianere ofret både mennesker og gull. Vi følger Shepherd til et ensomt, men likevel fullverdig og interessant liv, som voksen i USA i de antikommunistiske 1950-årene.

Shepherd, som etter hvert blir forfatter, forfølges av føderale myndigheter for å ha hatt kontakt med bolsjeviklederen Lev Trotskij i Mexico i ungdommen. Da var han nemlig kokk for kunstnerekteparet Diego Rivera og Frida Kahlo, to humanister som lot den forfulgte Trotskij og hans følge bo hos seg for å slippe unna Stalins agenter, sendt ut verden over for å få ham drept. Dette er bare en av hovedfortellingene i boka, nøstet sammen med andre historier fra et innholdsrikt liv, takket være dagbøkene. Lakunen er skrevet på en finurlig måte, ved at hans dagboknotater gis ut som en roman. Her er utklipp av anmeldelser av bøkene hans, og av høringene han måtte gjennom anklaget for å være kommunist, i tillegg til små og store nedtegnelser fra dagene som går.

Virkelige historiske hendelser er blandet med fiksjonens uendelige univers. Slik får Kingsolver fram en fortelling som gir spenning og leseglede, en fortelling som er dramatisk og overveldende, gripende og ekte. Forfatteren tar et skikkelig oppgjør med kommunistjakten i USA som ødela tusenvis av menneskeliv på 1950-tallet, en tid som skulle være preget av optimisme og tro på det erkeamerikanske, mens jernteppet sakte senket seg.

Og ja, jeg glemte å nevne at lesere som er glad i kunst, søramerikansk kultur eller bare har lyst til å reise til Mexico, vil like denne boka.

Den har alt.

Artikkeltags