25 prosent av alle skader på reiseforsikringen i påsken er stjålne og ødelagte jakker, opplyser forsikringsselskapet Frende i en pressemelding formidlet av NTB.

– Mange har dyre vinterklær og oppbevarer verdisaker i lommene. Det er et lette bytte for tyver, sier Petter Lassen, skadesjef i Frende, i pressemeldingen.

– Slenger du fra deg en Moncler, Canada Goose, JPS eller Parajumper i en ubetjent garderobe, er det som å be om trøbbel, sier Lassen.

– Det gjelder enten det er på en varmestue, på after-ski eller på et utested, legger han til.

Blir borte

– For noen blir misunnelsen eller fristelsen for stor. Andre ser sitt snitt til lett-tjente penger. Resultatet er at jakka blir borte, sier Lassen, som regner med et rush av slike skademeldinger etter påsken.

På andreplass etter jakkene kommer mobiltelefoner i Frendes påskestatistikk. Disse er det også mange som blir frastjålet, kanskje nettopp fordi de lå i jakkene.

Spesielt ungdom og unge voksne er utsatt for påsketyverier, fordi de gjerne har med seg store verdier på tur, ifølge forsikringsselskapet. Det er hos dem fire ganger mer sannsynlig at en melding om reiseskade kommer fra ungdom eller unge voksne, enn fra eldre reisende.

Nettbrett og dyre solbriller

De hyppigste skadetypene i påsken i fjor hos Frende var stjålet eller ødelagt reisegods med 45 prosent av skadetilfellene, og dernest reisesyke med 25 prosent. Petter Lassen forventer samme fordeling i år.

I tillegg til merkeklær og mobiltelefoner, er nettbrett og dyre solbriller noe som også ofte blir stjålet eller ødelagt i påsken.

Selv om det er flest tilfeller av tyveri og tap av reisegods, koster likevel reisesykdom mer for reiseforsikringsbransjen totalt sett, da hvert enkelt skadetilfelle er mer kostbart.

– I snitt kostet hvert tyveri på reise i 2017 snaut 3350 kroner, mens hver reisesykdom summerte seg til 10.231 kroner, forteller Lassen. Totalt sett betaler bransjen ut mer enn 2 milliarder kroner i erstatning for reiseskader hvert år.

Forsikringsselskapet minner derfor om nødvendigheten av å utvise årvåkenhet i enhver forbindelse under påskeferien.