Gå til sidens hovedinnhold

Anmeldt for svindel av 200 personer

Artikkelen er over 9 år gammel

Mannen slipper unna med å stå til rette for brudd på bokføringsloven.

Tidligere har Jevnaker-mannen i 30-årene slått seg selv konkurs, med en gjeld på 4,5 millioner kroner.

Over 900 personer meldte inn krav til konkursboet.

200 anmeldelser

Jevnaker lensmannskontor ble nedringt av personer som hevdet seg svindlet etter at programmet TV2 hjelper deg satte søkelyset på Jevnaker-firmaet Alca Import. Postordrefirmaet hadde forretningsadresse i Sandvika, men drev sin virksomhet fra et bolighus på Jevnaker.

Forretningsideen gikk ut på nettbasert salg av elektronisk utstyr gjennom nettauksjonen QXL, hvor selskapet hadde en god score. Billig pris på flatskjermer gjorde at firmaet kapret kunder, selv om frakten var forholdsvis dyr.

Etter hvert gikk det over styr. Det begynte med klaging på sen levering av varer. Så uteble varene hos kundene, selv om både vare og frakt var forhåndsbetalt.

Mannen ble etterforsket av politiet for bedrageri, men siktelsen ble frafalt på grunn av bevisets stilling.

Jevnaker-mannen begjærte seg selv konkurs, uten at det var noe å hente for småkreditorene.

God forretning

Ifølge skattelikningen gjorde imidlertid mannen god forretning. I 2008 tjente han ifølge likningen 783.815 kroner, mens 2009 var enda bedre. Da var inntekten oppe i 963.578 kroner i skattbar inntekt.

Ifølge bobestyrer Per E. Askilsrud solgte mannen varer for halvannen million kroner i måneden, og mottok dermed store beløp i forhåndsbetaling fra kundene.

– For meg som bobestyrer ser det så langt ut som han har drevet med underskudd hele tiden, og at han ikke har hatt oversikt over butikken sin, uttalte Askilsrud til Ringerikes Blad i forbindelse med konkursbegjæringen.

Askilsrud sendte boet til påtalemyndigheten for eventuell tiltale fordi Brækkan ikke hadde ført regnskaper for store perioder, og fordi han i lang tid drev forretning for kreditorenes regning.

11. september må mannen møte i Ringerike tingrett for å svare for dette forholdet.