Bensinstasjonene vil selge øl: – Vi kan selge øl like ansvarlig som alle andre

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

På Skaidi i Finnmark ligger den eneste bensinstasjonen i Norge som selger øl. Virke vil ha slutt på matbutikkenes enerett til ølsalg.

Bransjeorganisasjonen jobber med å styrke rammevilkårene for kiosker og bensinstasjoner, og retten til å selge øl er et viktig grep i dette arbeidet. Nå vil Virke endre alkoholforskriften, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi kan selge øl like ansvarlig som alle andre, slik vi gjør i en rekke land i dag, sier kommunikasjonsdirektør Pål Heldaas i bensinstasjonskjeden Circle K.

Mens en matbutikk fritt kan begynne å selge drivstoff, kan ikke en bensinstasjon fritt bevege seg inn på matbutikkenes enemerker.

– Det var i realiteten et nytt monopol som ble innført da dagligvarebutikkene overtok ølsalget fra kommunale ølmonopol, sier Torstein Schroeder, som er direktør for kiosk, bensin og service (KBS) i Virke.

– Vet at slaget er tapt

Organisasjonen mener bensinstasjonene ikke har mulighet til å innta rollen som nærbutikk når de må droppe en viktig del av sortimentet.

– Når vi ikke kan tilby en one-stopp-shop på samme vilkår som konkurrentene, så vet vi at slaget er tapt, sier Schroeder.

Når bensinstasjonen på Skaidi likevel får selge øl, er det fordi eier Svein Arne Hansen har dokumentert at han selger mer dagligvarer enn bensin.

Støtter ikke forslaget

Høyre vil ikke støtte salg av øl på bensinstasjoner, sier partiets helsepolitiske talsperson, Tone W. Trøen, til NTB.

– Norge har lyktes med å ha et klart skille mellom bilkjøring og alkohol, noe som har spart mange liv. Dette vil rokke ved den politikken, sier stortingsrepresentanten.

Trøen legger til at partiets avtale med KrF om hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk skal fastholdes. (©NTB)

Artikkeltags