På forsommeren startet en kampanje i Sverige. Kampanjen går ut på at hundeeiere kan feste noe gult i tilknytning til hunden. Det kan ifølge gulahund.se være et gult bånd, gul rosett, gult skjerf eller noe gult på lenke, sele eller halsbånd. Det gule skal da signalisere at denne hunden trenger plass.

Kampanjen har spredd seg til mange land, og det kan se ut til at Norge står for tur. Foreløpig er det ikke mange hunder med gule sløyfer rundt om i Gjøvik og omegn.

Styreleder i Gjøvik hundeklubb håper det forblir slik. Hege Meiler Kvernvolden, har lest om kampanjen «Den gule hund» og er redd dette kan bli nok ei hvilepute for hundeeiere som ikke klarer å kontrollere hunden sin.

Må ta ansvar

Meiler Kvernvolden er opptatt av at hundeeiere er nødt til å ta ansvar i forhold til hunden.

– Om hunden din har hatt dårlig erfaring med andre hunder, må du jobbe med det, sier Meiler Kvernvolden.

I de fleste tilfeller er det mulig å trene hunden opp til ønsket atferd.

– Det finnes tilfeller hvor ting har gått for langt. Da snakker vi om hundens medfødte mentalitet samtidig som hunden er blitt lært opp på en feilaktig måte slik at det som ikke er bra er forsterket. Det hender at hunder må avlives på grunn av det, sier styrelederen.

Flere grunner til gul sløyfe

Ifølge gulahund.se kan det være flere grunner til at en hund ikke bør oppsøkes av andre hunder eller mennesker.

På nettsiden ramses disse årsakene opp:

  • Den kan være syk.
  • Kanskje den er under utdanning til servicehund.
  • Hunden kan ha dårlig erfaring med andre hunder.
  • Kanskje den er under rehabilitering.

Meiler Kvernvolden mener dette er noe misforstått.

Har egne vester

– Hunder som er under opptrening til servicehund, terapihund, redningshunder eller førerhunder har egne vester de bruker. De trenger ikke ei gul sløyfe i tillegg, påpeker styrelederen.

I tilfeller hvor hunder er under rehabilitering, opptrening eller er syke er det opp til hundeeieren å sørge for at den ikke er i kontakt med andre.

– Om hunden din er syk kan du ikke gå rundt med den akkurat der du pleier, hvis den trenger ro, sier hun.

Styrelederen mener en slik kampanje kan bidra til en farlig utvikling.

– Flere og flere får hund. I hundeklubben har vi en kjempestor pågang i folk som vil på kurs. Om ferske hundeeiere bare kan sette på ei gul sløyfe blir det for enkelt, sier Meiler Kvernvolden, som legger til at det er hundeeier som skal ha kontroll over hunden.

– Da må hunden trenes, sier hun.

I tillegg påpeker hun hvor viktig det er at alle som vil hilse på en hund eller la hundene sine hilse på en hund må spørre hundeeieren først.