5.klassinger fikk ikke ha lotteri for å finansiere leirskole

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

5.trinn på Gjøvik skole ville arrangere lotteri, men Lotteritilsynet har avslått søknaden.

5. trinn ved Gjøvik skole søkte Lotteri- og stiftelsestilsynet om å arrangere smålotteri med salg av 19.000 lodd à fem kroner. Målet var å skaffe penger til leirskole. Tilsynet har imidlertid avslått søknaden og viser til forskriften som definere hvem som kan arrangere smålotteri.

Ikke til offentlige oppgaver

Ifølge Lotteritilsynet gjelder det godkjente lotteriverdige organisasjoner og lokale og regionale ideelle og frivillige organisasjoner der lotteriets inntekter ikke skal benytte til kommersielt basert virksomhet eller til ivaretakelse av offentlige oppgaver.

– Ut fra de opplysningene vi har i saken mener vi at Gjøvik skole 5. trinn ikke kan sees på som en regional ideell og frivillig organisasjon. Det vil heller ikke en elevgrupope eller foreldregruppe bli regnet som. Gjøvik skole 5. trinn drives av det offentlige, og regelverket sier at lotteriinntekter ikke kan benyttes til å ivareta offentlige oppgaver, skriver Lotteri- og stiftelsestilsynet i sitt svar.

De opplyser imidlertid at 5. trinn kan avholde basar. Definisjonen på basar er at det gjennomføres på en dag, at man ikke selger lodd på forhånd og samlet gevinstverdi kan ikke være mer enn 40.000 kroner.

Mange metoder

Det var i fjor kommunestyret besluttet at Gjøvik kommune ikke lenger skal betale for leirskoleopphold Årsaken er trange kommunale budsjetter.

Foreldre ved Gjøvik-skolene var imidlertid opptatt av at elevene skal dra på leirskole likevel, og det ble i fjor vår utarbeidet rutiner for hvordan innsamling av penger skal foregå. Gratisprinsippet i skolene fører til at klassene ikke kan samle inn penger åpent, men at det må skje anonymt og frivillig. Foreldre kan organisere dugnader hvor inntektene går til klassetur.

Kreativiteten har vært stor når det gjelder metoder for å samle inn penger. Ikke alle er blitt like godt mottatt.

2500 kroner per elev

Det skal samles inn 2500 kroner i gjennomsnitt per elev, og det varierer fra skole til skole og mellom de ulike trinnene hvordan dette gjøres. Det fortelles om foreldre som tar med kake og kaffe på foreldremøter, som foreldrene på møtet må betale for før de kan forsyne seg. Det oppfordres om å «gi rikelig».

Andre forteller om skoleavslutninger og skolearrangementer hvor foreldre må betale inngangspenger, eller hvor det settes fram kopper eller bøtter hvor foreldre frivillig kan gi penger.

«Pengekassene» har i noen tilfeller blitt plassert slik at man ser hvem som gir penger og hvor mye. Andre steder sendes det med hvite konvolutter hjem med håp om at de skal returneres tilbake med sedler oppi.

Artikkeltags