Gå til sidens hovedinnhold

22. juli-markeringer over hele landet

Artikkelen er over 4 år gammel

Femårsdagen for terrorangrepene 22. juli vil bli markert både lokalt og nasjonalt, med arrangementer i Oslo og på Utøya.

For første gang skal navnene på alle de 77 drepte bli lest opp under minnemarkeringene. Det skjer i regjeringskvartalet fredag formiddag og på Utøya senere samme dag.

Det er den nasjonale støttegruppen og AUF som står bak arrangementene, der både statsminister Erna Solberg (H), tidligere statsminister Jens Stoltenberg, som nå er Natos generalsekretær, og lederen av AUF, Mani Hussaini deltar.

Også kronprinsparet, Stortingets presidentskap og flere statsråder deltar i markeringen i regjeringskvartalet, som følges av en minnegudstjeneste i Oslo domkirke. Her vil Stoltenberg holde minnetale.

Legger ned kranser

På ettermiddagen blir det en markering på Utøya, med taler av Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre og AUFs Hussaini, samt Lisbeth Røyneland, leder av Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene.

Som under tidligere års markeringer skal til sammen fire kranser legges ned – en fra regjeringen, en fra Arbeiderpartiet, en fra AUF og en fra støttegruppen.

I år vil det også bli lagt ned kranser fra kongefamilien både i regjeringskvartalet og på Utøya, slik de gjorde også det første året etter angrepene.

Lokale markeringer

I tillegg til disse nasjonale markeringene, vil det altså være arrangementer i en rekke norske kommuner. Oversikten finnes på støttegruppens nettside.

Mange kommuner har egne minnesmerker for de drepte.

Støttegruppen har tidligere signalisert at det er naturlig at det offisielle preget på markeringene tones ned etter femårsdagen, i årene fram til tiårsmarkeringen. (NTB)

22. JULI 2011

77 personer ble drept og rundt 90 personer ble såret i de to terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud.

69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya. 60 personer ble såret.

8 personer ble drept i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet. Rundt 30 personer ble såret.

Den 950 kilo store bomben førte til omfattende skader på flere av regjeringsbygningene.

Høyreekstremisten Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for angrepene. (NTB)

Kommentarer til denne saken