105.000 har besøkt 22.juli-senteret

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under en pressevisning av 22. juli-senteret i det gamle kafébygget til Høyblokka.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under en pressevisning av 22. juli-senteret i det gamle kafébygget til Høyblokka. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er flere enn vi regnet med, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

DEL

Over 105.000 mennesker har besøkt 22. juli-senteret i Høyblokka siden det åpnet for to år siden.

Så langt i 2017 har også 144 skoleklasser og om lag 3.600 skoleelever satt av tid til å besøke senteret. Pågangen overrasker kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

– Dette er flere enn vi forventet. Men det viser behovet, og hvor viktig senteret er. For mange av oss er 22. juli 2011 fortsatt en del av hverdagen, men for mange unge folk er det historie, sier han til NTB.

Fredag er senteret sted for markering av seksårsdagen for terrorhandlingene på Utøya og i Høyblokka i regjeringskvartalet, der læringssenteret ligger. Bygningen og rommene i har fortsatt tydelige spor etter bombeeksplosjonen 22. juli, som tok livet av åtte mennesker.

– Senteret har en veldig brutal og ærlig fremstilling av hva som skjedde. Jeg tror nok at alle som går i 22. juli-senteret gjør seg noen refleksjoner og tenker igjennom hva det var som skjedde. Du kommer veldig nært, du leser tekst og twittermeldinger som ble sendt, du ser sterke bilder og videoer, sier Sanner.

Vitnesamtaler

Vitnesamtale mellom 22. juli-overlevende Lara Rashid og Jens Stoltenberg sto på programmet i senteret fredag.

– Jeg mener det er viktig at vi forteller hva som skjedde 22. juli 2011. Det var et brutalt terrorangrep både mot regjeringskvartalet og Utøya der mange mistet livet, foreldre, barn, kjærester og kolleger, sier Sanner.

Han mener erfaringene fra 22. juli er blant våre viktigste verktøy i kampen mot hat, vold og ekstremisme. Samtidig skryter han av læringsopplegget ved senteret.

–Det får ungdom til å reflektere og diskutere om hvorfor dette kan være relevant også i dag, sier Sanner.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo  20150721.
Pressevisning av 22. juli-senteret i det gamle kafebygget til høyblokka. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Oslo 20150721. Pressevisning av 22. juli-senteret i det gamle kafebygget til høyblokka. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto:

Relevant har det i aller høyeste grad vært for Sanner selv. 22. juli-spørsmålene har preget både hans, regjeringens og resten av Stortingets arbeid de siste fire årene. Der har blant annet diskusjonene om beredskap, sikring av viktige bygg og anlegg, og oppfølging av de berørte pågått i flere år.

Kommunalministeren forteller at arbeidet med 22. juli-spørsmålene har preget hele fireårsperioden som statsråd.

– Det er viktige spørsmål, fordi det er en så brutal del av vår nære historie. Mange mennesker er berørt, og har et sår etter det som skjedde. Men det er også viktig å bruke det vonde for å bygge kunnskap for framtiden sier Sanner.

Sterke følelser

Plassering, form og størrelse på de nasjonale minnesmerkene etter 22. juli har vært blant de sentrale spørsmålene for kommunalministeren.

For mange av oss er 22. juli 2011 fortsatt en del av hverdagen, men for mange unge folk er det historie.

Jan Tore Sanner, kommunalminister

Her har blant annet regjeringen, kunstnere, AUF, Utøya-naboer og støttegruppen vært involvert i det AUF-leder Mani Hussaini omtalte som en betent og til tider uverdig debatt.

– Man ser at rundt om i verden hvor det etableres minnesteder etter store katastrofer er det ofte mye debatt. Det er sterke følelser, det er motstridende interesser og hensyn, og det gjør det krevende. Derfor har det vært så pass viktig for oss å ha tett dialog med alle som er berørt, Støttegruppa og AUF. Men nå er jeg glad for at vi har fattet beslutninger og ser fram til at det blir realisert, sier han.

Utøykaia blir nytt nasjonalt minnested for 22. juli-angrepet på Utøya, og et midlertidig minnesmerke skal på plass i regjeringskvartalet innen 22. juli 2018. Der skal også læringssenteret bestå når regjeringskvartalet etter planen er gjenoppbygget i 2027, lover Sanner. (ANB-NTB)

Fakta om 22. juli-markeringen 2017

  • Seksårsdagen for 22. juli 2011 markeres fra 21. til 23. juli. Fredag 21. og søndag 23. juli er det vitnesamtaler på 22. juli-senteret mellom en overlevende, en pårørende, en brannmann og daværende statsminister Jens Stoltenberg.
  • Lørdag 22. juli avholdes de offentlige minnemarkeringene i regjeringskvartalet og på Utøya. Nasjonal støttegruppe skal være til stede ved alle markeringene.
  • Markeringen i regjeringskvartalet starter klokka 10 ved vannspeilet utenfor Høyblokka. Der vil det bli taler ved AUF-leder Mani Hussaini, statsminister Erna Solberg og takk for oppmøte-tale ved Nasjonal Støttegruppe.
  • Klokken 10.30 er det kaffe for de etterlatte og berørte i kantina i regjeringsbygg 5. Statsministeren og andre medlemmer av regjeringen deltar.
  • Markeringen på Utøya starter klokken 16.00, i bakken på øya. Der blir det taler ved AUF-leder Hussaini, Den nasjonale støttegruppens leder Lisbeth Røyneland og leder for Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre. Lars Bremnes står for musikkinnslag.
  • Klokken 16.45 blir det opplesning av navnene på de drepte på kaia og ett minutts stillhet. Deretter blir det kransenedleggelse ved statsminister Erna Solberg, AUF-leder Mani Hussaini, støttegruppeleder Lisbeth Røyneland og Ap-leder Jonas Gahr Støre.
  • Det blir lokale minnemarkeringer i kommunene Bærum, Eidsvoll, Stryn, Tokke, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Vestby og Østre Toten, dessuten i Oslo domkirke.
  • I Tordenskioldparken i Trondheim blir det utdeling av 22. juli-minnestipendet på 15.000 kroner. Stipendet gis årlig til en ungdom eller ungdomsorganisasjon i landsdelen som har utmerket seg spesielt med sitt samfunnsengasjement eller politiske aktivitet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken