20 sies opp i Mustad Longline

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

På ett år er det meste snudd på hodet i Mustad-selskapet. For halvannet år siden var Mustad Longline AS oppe i 64 ansatte på det meste.

DEL

2007 ble et toppår med tett oppunder 100 millioner kroner i omsetning. Årsoverskuddet før skatt ble 9,5 millioner kroner.

Etter sommerferien i fjor kollapset markedet for linefiskeanlegg til fiskeflåten. Dessuten stupte salget av spiromaskiner for produksjon av ventilasjonskanaler.

På allmøte i går informerte ledelsen om nedbemanning fra 50 til 30 ansatte. Bedriften har redusert siden smellen kom etter ferien i fjor. Nå går «longline» ned til 30 ansatte. Oppsigelsene kommer i november. Ansatte med rundt 15 års bedriftsansiennitet kan bli rammet. Det antyder klubbleder Bjørn Øversveen i Brusveen jern og metall.

Ikke nedleggelse

Christian Hedløv Engh er administrerende direktør. Han sier oppsigelsene ikke må betraktes som første skritt til nedleggelse. Han husker for øvrig kampen for å få tak i CNC-operatører til bedriften før ferien i fjor.

- Vi søkte og søkte, men fikk ikke tak i fagfolk i Norge. Vi måtte hente fagfolkene i Polen.

Så kom smellen?

- Ja, etter ferien. Alt kom på en gang. Svikt i byggebransjen og betydelig nedgang i levering av spiromaskiner til Sveits. Maskiner som lager ventilasjonsrør. Så kom svikten på linefisketeknologi til fiskeflåten. Yrkesfiskere fikk problemer med bankfinansiering av nye anlegg. Salget stupte. Heldigvis ser vi lysning for neste år. Vi har nylig fått den største enkeltordren noensinne. Det er utstyr for fem millioner til en fiskebåt. Leveransen skjer i april 2010. Flere andre ordrer er også ventet.

Kostnadstiltak

Hedløv Engh forteller om omorganisering i stor skala. Longline skal også samles under ett tak i Mustad Næringspark. Vi gjør en rekke endringer i organisasjonen. Når oppsvinget kommer skal vi klare utfordringene ved å kjøpe tjenester i lokalsamfunnet, forteller han.

Klubbleder Bjørn Øversveen sier det oppleves trist når 15 jern- og metallmedlemmer blir sagt opp. De øvrige fem som må gå har indirekte arbeidsoppgaver (administrasjon).

Betydelig svikt

Mustad Longline AS er søsterselskap til O. Mustad & Søn AS (fiskekrok) og Mustad Næringspark AS. Mustad AS er holdingselskap. Longlineselskapet hadde i fjor en omsetning på nesten 80 millioner kroner. Det ga et nullresultat. Salget i år vil stupe til 40 millioner kroner. Et årsunderskudd på tre, fire millioner kroner er ventet. Omstillingskostnader med oppsigelser kommer i tillegg, anslagsvis to til tre millioner. Etter oppsigelsen vil de tre Mustadselskapene i Gjøvik ha omtrent 150 ansatte (30 i Mustad Longline, 10 i Mustad Næringshage og 108 i O. Mustad & Søn AS).

Artikkeltags