Det har nappet og bitt for deltakerne i NM i trolling. Den ene ørreten etter den andre er blitt halt opp av Mjøsa, i tillegg til en og annen gjedde.

Etter 16 timers fiske ble årets arrangement avsluttet på Gjøvik søndag formiddag. over 60 av de 196 påmeldte båtene fikk fisk, sammenlagt 108 fisk, 330,89 kilo. I tillegg ble det tatt noen småfisk, som var under minstemålet, og noen som ble sluppet uti igjen.

Fikk punding

Vidar Husom fra Asker kom på førsteplass i norgesmesterskapet. Han fikk til sammen hele 19,2 kilo ørret, og vant ekkolodd og påhengsmotor.

Den største ørreten var det likevel Tom Høgseth fra Aulie i Nes og Baard Fredriksen fra Rissa i Trøndelag på Team Propell som fikk. 7,7 kilo veide den.

Norgesrekorden for ørret har Robert Torp fra Ringsaker. Han tok en 15,3 kilo tung ørret i 1981. Men for Baard Fredriksen, som aldri har trollet i innsjø før, var lørdagens fangst en ålreit start.

Ikke nok med at Team Propell fanget en glisende og diger ørret, de halte opp konkurransens største gjedde også: Et 12,65 kilos beist. Høgseth mottok pris både for den og for den elegante ørreten, og ble utropt som «gjeddekongen 2012» under premieutdelingen på Skibladnerbrygga.

– Gjedda sto 7–8 meter dypt, rundt 300 meter fra land sør i fjorden, forteller Høgseth.

Trøtte og glade

Trolling går ut på å fiske fra båt med flere fiskestenger med ulike typer agn. Mesteparten av fisken blir tatt i overflaten. I NM kunne deltakerne fiske 30 meter ut fra båten, fra klokka 18 lørdag kveld til 10 søndag formiddag.

– Dette har vært et veldig vellykket arrangement. 330 kilo er bra, sier Kristian Viberg i arrangementskomiteen, som hadde jobben med å veie fangsten.

Det er ikke til å stikke under stol at fiskerne som møttes til premieutdeling søndag formiddag var en smule smaløyde, og at diksjonen var strakt nedadgående.

– Det er mange trøtte tryner her nå, og det tar på å være arrangør, sier Viberg, som selv tilbrakte natten på vannet.