Gå til sidens hovedinnhold

Nye runder, nye år?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg husker godt da jeg satt i fylkestinget i Oppland fra 2007 til 2011. Helseforetaksmodellen hadde begynt å virke, og alle var sånn passe misfornøyde. Det var diskusjoner, utredninger, aksjoner, høringer, dialog med mer rundt utviklingen av sykehustilbudet i Sykehuset Innlandet. «Mjøsa rundt» var ikke et sykkelløp, men en humoristisk bemerkning på hvordan den såkalte funksjonsfordelingen mellom sykehusene hadde ført til at avdelinger ble flyttet, og hvert sykehus i økende grad ble spesialisert.

Det ble fleipet med at om du ble skadet i en trafikkulykke måtte du til Lillehammer for å ordne venstrefoten, til Elverum for å fikse høyrefoten og til Gjøvik for å ta røntgen. Hamar ville man helst kjøre forbi. Bak dette lå alvoret: Mangelen på et sykehustilbud der man faktisk kunne behandle hele kroppen på samme sted.

Siden den gang har mye skjedd. Samhandlingsreformen stiller store krav til kommunene (de må få midler til å utvikle tjenestene!), lokalmedisinske sentra er bygget opp (og må styrkes videre!) og de store vei- og baneprosjektene har kommet godt i gang. Det vil ta kortere tid fra Dovreskogen til Moelv i ambulanse, enn det gjorde til Lillehammer da jeg ble født i 1984.

Slik diskusjonen har utviklet seg etter at den siste modellen ble lagt på bordet, er jeg redd for at man fortsetter på den ørkesløse vandringen med diskusjoner og nye utredninger. Nå må man konkludere. Et best mulig helsetilbud til innbyggerne må være styrende. Sykehus er ikke byutvikling.

Derfor mener jeg at den beste løsningen er et mest mulig komplett Mjøssykehus ved Moelv, der man om få år vil kunne ha dobbeltspor både på Dovrebanen og Gjøvikbanen, og firefelts motorveier fra «alle retninger.» Dersom man skal ha ytterligere et akuttsykehus, bør det ligge i Elverum, og dersom man skal ha et sykehus for elektive inngrep, bør det ligge på Gjøvik. Men – jeg tror faktisk at de fleste pasienter vil foretrekke å bli behandlet på det mest komplette sykehuset uansett.

Kommentarer til denne saken