Gå til sidens hovedinnhold

Nye korona-grep fra Høie: Natt til søndag stenger kranene ved midnatt

Pressekonferanse fredag med helse- og omsorgsminister Bent Høie. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold vil også være til stede.

Artikkelen er over 1 år gammel

Regjeringen anbefaler bruk av munnbind under hjemreise for personer som kommer fra røde land, opprettholder 200 personers grense på arrangementer og nekter alkoholservering etter midnatt natt til søndag.

Personer som har vært utenlands i «røde» land, bør bruke munnbind fram til de er der de skal oppholde seg i karantenetiden, melder FHI. Anbefalingen gjelder reisende som bruker offentlige transportmidler for å komme seg hjem. Anbefalingen gjelder fra og med fredag 7. august.

– Dette innebærer for de aller fleste at de beholder munnbindet på når de tar for eksempel buss eller tog hjem fra flyplassen. Slik sett er det et tiltak som kan bidra til å unngå smitte under transport til stedet de går i karantene, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet fredag.

Venter med kollektivtrafikken

Innen 14. august kan det komme en anbefaling om bruk av munnbind i kollektivtrafikken, varslet helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

På regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag understreket han imidlertid at munnbind ikke er et alternativ til avstandsbestemmelsene.

– Meteren beskytter betydelig bedre enn munnbind. Men vi må ta innover oss at det er situasjoner der det er vanskelig å holde på meteren. Da kan munnbind være et godt supplement i rushtiden., sa Høie.

Grunnen til at regjeringen ikke innfører en anbefaling nå, er at dette krever kampanjer om riktig bruk, samt å sikre tilstrekkelig tilgjengelighet.

Ikke 500 i publikum

Regjeringen åpner likevel ikke opp for arrangementer med 500 personer fra 1. september, ifølge Høie.

– Vi er nødt til å bremse nå for ikke å miste kontrollen, sa Høie under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag ettermiddag.

Heller ikke idretten åpnes ytterligere opp nå, og det blir ikke lempet på 1-metersregelen på kinoer og andre arrangementer.

– Jeg vet at mange kommer til å bli skuffet, og at noen vil bli sinte. Det forstår jeg godt, men vi kan ikke ta sjansen på på miste kontrollen nå, sa Høie.

Den siste tiden har det vært lokale utbrudd i Oslo, Moss og Haugesund/Sveio, samt et utbrudd på hurtigruteskipet Roald Amundsen.

– Lave smittetall fikk oss kanskje til å glemme alvoret. Utbruddene de siste ukene viser hvor sårbare vi er, sa Høie på fredagens pressekonferanse.

Forbud mot alkoholservering etter midnatt

Det blir forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet, opplyste helseminister Høie.

Oppland Arbeiderblad får bekreftet fra kommunikasjonsavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet at disse reglene trer i kraft natt til søndag.

– Fra i morgen blir det forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet, sa Høie.

Regjeringen vil gjøre nye vurderinger av smittesituasjonen i begynnelsen av september.

Ber arbeidsgivere legge til rette

Høie ber arbeidsgivere legge til rette for at antallet reisende i kollektivtransporten kan halveres i rushtiden.

– Det kommer til å bli trangere på kollektivtransporten. Vi er nødt til å redusere antall reisende i rushtiden der det er trangt, det vil kreve mye av mange. Vi oppfordrer alle som har mulighet, til å gå eller sykle til jobb eller skole. Vi oppfordrer arbeidsgivere til å legge til rette for at halvparten så mange bruker kollektivtransporten som vanlig i rushtiden, sa Høie.

– Vi oppfordrer til bruk av hjemmekontor. Sammen må vi sørge for at det blir trygt for dem som må ta buss og bane i rushtiden. Det må være trygt for barnehageassistenten som må være på jobb når ungene kommer, og for sykepleieren som skal hjem etter dagvakten.

Ingen reise-åpning

Det åpnes ikke for reiser til utenfor EØS-området uten at man ilegges karantene ved hjemreise til Norge.

Det opplyste helse- og omsorgsministeren.

Regjeringen anbefaler også å unngå unødvendige reiser til alle land. Det gjelder selv land som er betegnet som «grønne».

Ved opphold i «grønne land» slipper man karantene etter reisen. Ved øvrige reiser må man ti dager i karantene.

– Ikke bølge nummer to

Avdelingsdirektør Vold i Folkehelseinstituttet fortalte på pressekonfernasen at de ikke ser tegn til en ny smittebølge i Norge.

Vold fortalte videre at trenden med at smitten øker, fortsetter denne uka, og at mesteparten av smitten kommer fra utenlandsreiser.

– Det er mange som spør om vi ser en ny bølge, det gjør vi foreløpig ikke. Men økningen av lokale smittetilfeller er forventet. Selv om det er lokale utbrudd, ser vi ingen ukontrollert spredning, sa Vold.

– Den situasjonen vi er i, er kanskje den mest alvorlige helsesituasjonen vi som lever nå, vil stå i gjennom livet vårt, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

Kommentarer til denne saken