Terningkast 4: WILBUR SMITH: Nilens hemmelighet

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

CAPPELEN

DEL

I den fjerde boka om Taita, en trollmann og en magiker med evner til å se både langt inn i framtida og bakover, har Wilbur Smitt nok en gang skrevet om Egypt fra den tida da faraoene regjerte.

Undertegnede har ikke lest de forrige bøkene om Taita, men det frister det å gjøre nå. Ikke bare har Smith evnen til å kombinere faktisk historie med fascinerende fiksjon, han gjør det på en lettlest måte slik at det er vanskelig å legge boka fra seg. Taita får i oppdrag av faraoen å reise langs Nilens bredd for å finne ut hvorfor den livgivende elva har tørket ut. Det er ikke mer vann, og folket sulter. Hva finner han og hans følge ved Nilens utspring? Taita er en innvidd, han er 156 år gammel og kan tyde stjernene for å gjøre godt. Hans rake motsetning er Eos, som utnytter sine evner til å få kontroll med menneskene. Fortellingen bygger seg opp mot et uforglemmelig klimaks, i bokstavelig forstand, der de to magikerne møter hverandre.

Smith er født i Zimbabwe og har vokst opp i Sør-Afrika. Han kjenner Afrika, og hans beskrivelser av forskjellige stammer er tydelig sett fra en hvit manns øyne. Forskjellige stammer skildres ikke bare positivt, og skildringene hans av blodige slag er detaljerte og grusomme. Også hans syn på mann og kvinne er rimelig gammeldags, og Smith kvier seg ikke for å skildre sex både usensurert og uten blygsel. Det kan bli litt mye, men boka er likevel interessant fordi den gir et historisk bilde det er artig å få med seg.

Artikkeltags