Terningkast 4: VIVECA STERN: I natt er du død

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Oversatt av Kari Engen Cappelen Damm

DEL

Viveca Sten er utdannet jurist og siviløkonom, men etter stor suksess i Sverige arbeider hun nå som forfatter på heltid. Hun debuterte i 2008 og dette er bok nummer fire med politietterforskerne Thomas Andreasson og Margit Grankvist, samt Thomas barndomskamerat, juristen Nora Linde. Handlingen i bøkene er lagt til Stockholm og Stockholms skjærgård, nærmere bestemt Sandhamn, som er et sted Viveca Sten kjenner godt fra sin egen oppvekst.

Boka starter med den unge psykologistudenten Marcus Nielsens selvmord. Det kommer totalt overraskende på alle og Marcus mor nekter å tro at han har tatt livet av seg. Det får Thomas og Margit til å snu alle steiner i jakten på spor, og endelig løsner det. Det viser seg at Marcus arbeidet på en oppgave om tidligere soldater og kom i den sammenheng over meget sensitivt materiale.

Det er et spennende miljø Viveca Sten bringer oss inn i. Det svenske kystforsvarets elitesoldater, kystjegerne, er stikkordet her. Sten beskriver den knallharde og brutale behandlingen soldatene utsettes for. Det synes som om personer med sadistiske tilbøyeligheter søker seg til miljøer der de kan få utløp for disse tilbøyelighetene. Det er liksom ingen grenser for den mobbingen enkelte må utholde.

Boka er lettlest og spennende. Handlingen drives framover og boka er vanskelig å legge fra seg. Boka er dels oppbygd med partier fra en kystjegers dagbok og den «vanlige» handlingen. Vi skjønner fort at begge deler fører fram mot en katastrofe. Løsningen er uventet, men logisk. Persongalleriet føles ekte og overbevisende. Jeg undres likevel litt over personen Nora Linde som er en viktig person i boka, men som egentlig betyr lite for den politimessige handlingen.

I natt er du død er en typisk kriminalroman som gir akkurat den dose spenning man er ute etter når man vil slappe av med en bok.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken