Terningkast 5: VIGDIS HJORT: hjulskift

Bokomslag

Bokomslag

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Cappelen

DEL

Litteraturprofessoren Louise er 46 år og lei. Lei av studentene, lei av small talk, lei av å sortere søpla, være kjæreste og mor. Hun har også mistet interessen for prosjektet hun har fått stipend for å skrive – en bok om den ukjente og underkjente forfatteren Edith Key. Louise reiser til Frankrike for å finne igjen gløden, hun pusser desperat opp for å slippe å finne igjen gløden.

Så kommer en telefon fra en venninne i kjærlighetssorg, og de to reiser til Notodden, på bluesfestival. Der møter Louise Truls, en bilselger fra Skien. Louise vil gjerne glemme hele bilselgeren, men Truls lar seg ikke glemme. De ringes, snakkes, møtes. Louise reiser stadig oftere til Skien, men noe forhold har de ikke, nei, det er bare en relasjon.

Men relasjonen blir stadig tettere, og Louise må overveie å introdusere bilselgeren sin, som aldri har lest en bok, for de litterære vennene.

Vigdis Hjort skriver vittig og klokt om klasseforskjellene. Norge er et land som er kjent for likhetsidealet. Likevel eksisterer klasseskillet. Louises liv bygger på å lese, analysere, søke ny erkjennelse. Så hvorfor er Truls et åpenbart mer lykkelig menneske enn henne? Bør hun forandre ham, eller vil han trekke henne ned?

Vigdis Hjort tar situasjoner og fordommer på kornet. Med lette penselstrøk maler hun bilder for leseren, korte og poengterte avsnitt gjør boka enkel og underholdende å lese. Hun unngår stort sett å henfalle til klisjeene og stereotypiene som ligge snublende nær, kanskje med unntak av skildringene av de litterære vennene.

Men boka er mer enn en historie om fordommer. Hjort skriver om kjærlighet så leseren blir varm om hjerterøttene. Den distanserte og analytiske Louise lar seg rive med, overraske og elske. Kan det blir et ekte forhold av dette?

Uansett utfall er dette en høyst leseverdig bok. Hjort skriver elegant, klokt og så romantisk at man kan misunne de som har klart å få en bilselger på kroken.

Artikkeltags