Terningkast 5: VELLE ESPELAND (red.): Norsk by- og bygdesongbok

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Det Norske Samlaget. Oslo 2007

DEL

I 2004 utlyste programposten -Norgesglasset- i NRK en konkurranse om Norges vakreste by- eller bygdesang. I alt kom det inn rundt 1000 sanger, av dem også en del fra vårt område, men det var en sanger fra Kvinesdal og Røros som vant henholdsvis bygde- og bysangklassene.

Av disse har Velle Espeland gjort et utvalg til denne boka.

Det ble innsendt mindre sanger fra Østlandet enn fra Vestlandet, men vi finner i boka likevel en del sanger fra Oppland. Foruten mange sanger fra Gudbrandsdalen finner vi to flatbygdssanger, -Gjøviksangen- av Elise Fliflet og -Våre heimbygder- av Asmund Enger (om Landsbygdene), begge tonesatt av valdrisen Sigurd Islandsmoen.

– Valdres er for øvrig den delen av Vestoppland som har fått med flest sanger i denne boka. -Valdressangen- av Nils Hovi er vel den mest kjente utad, men også -Hedalssangen- av Edvard Elsrud, -Bygdesangen- (om Ulnes) av Kirsten Inga Kamrud og en Øystre Slidre-sang av Olav Rudi er med.

De utvalgte sangene er presentert fylkesvis. Med 20 fylker må det nødvendigvis bare bli smakebiter fra hvert fylke. Kanskje det på lokalt hold ut fra dette materialet hadde vært en idé å få til en opplandsamling av slike sanger. Det er nok å ta av. Bare på Hadeland har vi, foruten den offisielle -Hadelandssangen-, tre-fire andre Hadelandsanger.

Artikkeltags