Allsidige Unni Lindell skriver ikke bare krim for voksne. I denne barneboken har hun samarbeidet med Fredrik Skavlan. Han har illustrert flere bøker før, og her har han laget festlige og sprelske tegninger til denne spennende historien. I Nifse Nella og Nattskolen møter vi det lille spøkelset Nella. Hun er et spøkelsesbarn, som bor sammen med flere andre små og store spøkelser i en syfabrikk. De bor på stofflageret. Der ligger de sammenbrettet på hyllene om dagen og venter på at det skal bli natt. Da drar de voksne spøkelsene ut og skremmer mennesker som ligger og sover. Nella og de andre barna skal snart begynne på Nattskolen for å lære alt et spøkelse må vite. Flinke Fiola, Ekle Enox, Holger, Krympinella og Linette er snille og føyelige spøkelsesbarn, mens Nella ofte protesterer og gjør som hun selv vil. De voksne må derfor ofte slå knute på henne, for at hun skal holde seg i ro.

Dette er både nifst og morsomt. Navnene er festlige. Læreren på skolen heter for eksempel Sofia Skremmevetti, og skolen forkortes SNYUS – Skremmevettis Nattskole for Yngre Uskolerte Spøkelser. Første natten på skolen får Nella i oppgave å skremme et menneskebarn. Det viser seg å være lille Pinneus Mysac, sønnen til eieren av syfabrikken. Hun klarer ikke helt å skremme ham, og etter hvert blir de to gode venner. Senere må Nella ut på en lang reise, og da blir Pinneus med. De reiser til Paris, hvor hun treffer Victor. Han er en kjent historisk person – forfatteren Victor Hugo, som levde på 1800-tallet. Bakerst i boken finner vi en faktaside om Victor Hugo, så får barna vite litt mer om ham enn det som står i selve teksten. Nella lærer om den første sannheten, som har med tiden å gjøre – Fortiden, Mellomtiden og Ettertiden.

Det er planlagt ti bøker om Nifse Nella. Hun skal finne flere sannheter, og foreta reiser i filosofiens, kulturens og livets historie. Hver gang reiser hun til et nytt sted for å finne en ny sannhet, og lille Pinneus Mysac er med på disse skumle reisene. Hver gang møter de nye berømte personer. I denne første boken ser vi at samarbeidet mellom forfatter og illustratør har fungert godt. Passe nifst, passe spennende, og veldig godt skrevet og tegnet. Boken er allerede solgt til flere andre land.