Terningkast 5: TYRA TEODORA TRONSTAD OG BJØRN SORTLAND: Det blir pinlig uansett

Artikkelen er over 7 år gammel

Aschehoug

DEL

Både Bjørn Sortland og Tyra Teodora Tronstad har tidligere skrevet gode ungdomsbøker. I dette fellesprosjektet har de skrevet e-poster til hverandre som til sammen har blitt boka Det blir pinlig uansett. De to forfatterne har fått både skryt og oppmerksomhet for boka, som de skrev på tretten dager uten å ha møtt hverandre.

Elias er seksten, kommer fra bygda og går på kunstskole i Oslo. På 37-bussen ser han ofte ei jente med blå plastmappe med en mailadresse utenpå. Når jenta slutter å ta bussen, tar han mot til seg og sender henne en mail. Jenta er Susanne, som er ganske avmålt til å få en nynorsk-stalker. De fortsetter mailutvekslingen, og etter hvert åpner de seg opp for hverandre uten å ha møtt hverandre.

De skriver vittigheter, alvorligheter, avslører sine såreste sider og våger å blottstille seg for hverandre. Det er fint å lese, fint å se hvordan skriftligheten gir rom for å formulere tanker om seg selv og andre. Det er likevel ikke tung lesning, Tronstad og Sortland er vittige og kjappe i replikken.

Som det ofte er når Bjørn Sortland skriver, er kunst et tema. Jeg liker godt måten det blir gjort på, en troverdig undring over performancekunstens mysterier.

Den som tidligere har lest Daniel Glattauers voksenbok om Emmi og Leo, Mot nordavinden, vil merke seg en del likheter. Jeg tror neppe likheten er tiltenkt fra forfatternes side, men begge bøker handler om gutt og jente som blir kjent vi e-post og kanskje/ kanskje ikke møtes. Men Det blir pinlig uansett handler om ungdommer og er skrevet for ungdommer – av to voksne. Skal jeg innvende noe mot denne boka som jeg likte svært godt, må det være at det kan bli for flinkt, for velformulert, for insisterende ungdomsaktig. Men noen fasit på å være ungdom finnes like lite som det finnes fasit for voksne. Jeg ble både varm, rørt og imponert av denne boka og håper at riktig mange ungdommer har lyst til å lese den. Det er fort gjort å lese denne e-post-romanen på vel hundre sider, og du kan risikere at den setter i gang noen nye tanker.

Linn T. Sunne

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken