Terningkast 4: TRACY MACK OG MICHAEL CITRIN: Saken med de fantastiske

Artikkelen er over 12 år gammel

Zalindas Illustrert av Greg Ruth Oversatt av Jørn Roeim

DEL

Saken med de fantastiske Zalindas er bok nummer én i serien om Sherlock Holmes og gateguttene i Baker Street. Her blir vi presentert for nye Sherlock Holmes-mysterier, og nå fra et annet synspunkt. Dr. Watson og gateguttene kom ikke særlig godt overens, og derfor har ikke sakene gateguttene bidro til å løse, fått særlig oppmerksomhet før. Slik forklarer i alle fall «en anonym venn i London» det i bokas forord.

Gateguttene fra Baker Street er en gjeng gutter som er overlatt til seg selv av forskjellige grunner. De har ulike talenter og skavanker, og utgjør en fargerik liten flokk. Fargerik er også detektiven Sherlock Holmes, som nå har fått en ytterst diskret sak på sitt bord. Englands monarkers hemmelige dagbok, «Stuartkrønikene», er forsvunnet, og Sherlock Holmes mistenker erkefienden James Moriarty. Holmes mener at Moriarty har fått hjelp av linedanserfamilien Zalindas. Da flere av disse dør i en ulykke på sirkuset, tilkaller Holmes gateguttene, som infiltrerer sirkuset. De finner raskt ut at ikke alt er som det skal på sirkuset, og de får nesten mer hjelp enn de ønsker av Pilar, spåkonens datter.

Historien er spennende, og den er fortalt i en tradisjon som kan være uvant for norske lesere. De to forfatterne er amerikanske, og har en ganske omstendelig og forklarende stil. Det er forord, etterord, fakta om viktoriatiden, et kapittel om Sherlock Holmes' evne til å trekke logiske slutninger og en oversikt over involverte personer. Det er absolutt plass til action her også, men den er ikke så filminspirert som en del av de spennende barnebøkene i dag ofte er.

Illustrasjonene av Greg Ruth er i nostalgisk svart-hvitt. De er dramatiske og alvorlige, jeg savner litt mer humør på gatebarna, som ser triste og tyngede ut.

En morsom overraskelse er at man av og til støter på uthevede bokstaver på sidene. Det står ikke forklart noe sted hva man skal gjøre med disse, så her må den unge leser selv tenke og prøve sine logiske evner.

Artikkeltags