Terningkast 4: TORKIL DAMHAUG: Sikre tegn på din død

Damhaug

Damhaug

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Cappelen Damm

DEL

Det er ikke uvanlig at pasienter dør på sykehus. Men det er uvanlig at pasienter får strupen skåret over mens de er innlagt, og det vil forhåpentligvis bare kunne skje i fiksjonens verden.

Det blir det en spennende psykologisk thriller ut av, som hvis den hadde vært litt mindre omstendelig kunne blitt en innertier av en krim.

Pasienten som blir funnet død i kjelleren på Akershus universitetssykehus er bosnier og flyktning fra krigen i det tidligere Jugoslavia. Han er fortsatt på flukt, nå fra et kriminelt gjengmiljø i Malmø, og satser sitt siste kort på et nytt liv ved å flytte til Norge. Med seg har han venninnen Katja, en belastet dame med borderline-diagnose. Hun blir kjent med en ung, fremadstormende nordmann som heter Sigurd, og som tilfeldigvis er sønnen til hovedpersonen i boka, rettsmedisiner Jennifer Plåterud.

Når drapet skjer og Sigurd vikles inn i gjengoppgjøret i det eks-jugoslaviske miljøet, får en annen av hovedpersonene, den unge iraneren Arash, flashbacks fra traumatiske hendelser da han var fengslet i Iran og måtte flykte. Nå er han portør på sykehuset, og blir et vitne som må fjernes fordi han kan avsløre hva som skjedde med pasienten.

Henger du med så langt kan du fint lese boka som en sykehus-thriller, skrevet av en med kunnskap fra innsiden.

Torkil Damhaug er psykiater av yrke og vet hva han snakker om når han strør om seg med diagnoser og medisinske betraktninger. I boka trekker han tråder tilbake til krigen på Balkan, der det ble begått krigsforbrytelser på slagmarken og i fangeleirene. I forskningens navn fortsetter overgrepene, og blir i denne boka ett av de sentrale temaene, men først helt mot slutten.

Det som kunne bygget seg opp mot en skikkelig spennende avslutning blir litt flokete og overraskende, fordi leseren aldri helt skjønner hva som er plotet og hva det hele dreier seg om. Mange bipersoner med veldig mange tunge tanker opptar også en del av boka, og gjør Sikre tegn på din død til en litt for omstendelig thriller.

Men jeg får likevel lyst til å lese Ildmannen fra 2011, som Torkil Damhaug vant Rivertonprisen for i 2011.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken