Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6TORILL KOVE: Den danske dikteren

Artikkelen er over 13 år gammel

Cappelen

Få her hjemme hadde hørt om norske Torill Kove før hun fikk Oscarprisen for beste animasjonsfilm i 2006. Damen, som opprinnelig er fra Hamar, har vært bosatt i Canada i en årrekke. Den prisbelønte filmen ble vist i Norge i fjor. Nå er bildeboken her.

-Den danske dikteren- er både skrevet og tegnet av Torill Kove. En morsom historie, som starter med en liten pike som er opptatt av tilfeldighetene rundt det å bli født. Dermed er også historien om den danske dikteren Kasper Jørgensen i gang. Han hadde ofte vanskeligheter med å finne noe å skrive om. Derfor anbefalte legen han å reise til Norge, fordi folk der var praktisk talt danske. Der ville han sikkert få inspirasjon til å skrive videre.

Den unge danske dikteren måtte naturligvis forberede seg til reisen. Han lånte mange bøker og slik oppdaget han den norske forfatteren Sigrid Undset, som hadde skrevet bøkene om Kristin Lavransdatter. Kasper håpet også å få Nobelprisen en dag, slik som Undset hadde fått. Derfor ville han lese bøkene om Kristin. Så skrev han brev til forfatteren og spurte om han kunne få komme på besøk. Det fikk han.

På veien til Lillehammer begynte det å regne og han måtte ta inn på en gard. Så viste det seg at bonden var i familie med Sigrid Undset – langt, veldig langt ute. Den danske dikteren forelsket seg i datteren på gården, men hun var forlovet med nabogutten. Kasper syntes hun skulle gjøre som Kristin Lavransdatter, bryte forlovelsen og gifte seg med ham i stedet. Deretter blir historien riktig innfløkt, men fortsatt morsom. Mot slutten skjer enda flere tilfeldigheter.

Boken er i breddeformat med en relativt liten høyde. Det lange og smale formatet gjør også boken spesiell. Språket er konsist og enkelt. Fornøyelige fargelagte tegninger følger historien. Noen ganger fyller de hele siden, andre ganger mindre. Noen ganger er de nærmest som en tegneserie, eller filmbilder og utfyller med detaljer som ikke er med i teksten. Hele tiden er teksten skrevet på den samme siden som illustrasjonen. Denne anmelder så dessverre ikke filmen, og kan derfor ikke sammenlikne de to uttrykksformene. Som bok fungerer teksten og tegningene utmerket, faktisk meget vellykket. Boken er nominert til Brageprisen.