Terningkast 5: TORE H. BRATLIE: Med motorsport i blodet

cover bratlie-bok

cover bratlie-bok

Av
Artikkelen er over 12 år gammel
DEL

Tore H. Bratlie har kommet med det han selv kaller en fartsfylt historiebok. Entusiasten fra Gjøvik har samlet utrolig mye historie, helt tilbake til den tida faren Gunnar var aktiv på banenen i 1930, 40- og 50-åra.

Fra Tore H. Bratlie debuterte 3.mai 1959 på en Husqvarna motocrossykkel til (den foreløpige) avslutningen av karrieren, et comeback i EM i rallycross på Lyngås i 1994 skjedde det også mye! Tore H. Bratlie kan skilte med 12 NM-gull i isbane, grusbane og bakkeløp, deltakelse i blant annet Pikes Peak, Rallye Monte-Carlo, RAC Rally og Kanonloppet. Hans innsats har resultert i tildeling av Gullrattet av Norges Bilsportsforbund og æresmedlemskap i NMK Gjøvik.

Men Tore er ikke bare opptatt av familiens motorsportskarriere. I boka får vi også servert detaljert historie og morsomme episoder fra forskjellige løp og arrangementer. En rekke andere profilerte motorsportutøvere omtales også. Mest norske.

Ekstra artig er det å lese om lokale helter. Vi fryder oss over å lese om Paulus Berger som forfatteren beskriver som en pioner innen bilsport. Han var svært opptatt av vektreduksjon, og kjørte visstnok billøp uten både sko og lommebok!

Svein Andersen er en annen gjøvikenser som nevnes i boka. Karrieren var kort, men vi kan lese at han kjørte litt israce med en 98 ccm NSU Fox på 1950-tallet og at han så vidt forsøkte seg på motocross. Hartvig Fjeldstead er også med. MC-forhandleren fra Gjøvik kjørte noen få motorsykkeløp, men gjorde seg visstnok bemerket på Gardermoen i 1950. Videre kan vi lese om Bjørn Steen som hadde ei spesiell, men kort karriere med motorsykkel. Av 26 kjørte løp, vant han hele 24! Arne Refstad fra Snertingdal, Knut Bjørge fra Biri og Bjørn Enger fra Dokka er også med.

Ellers er det artig å lese små, artige historer fra distriktet. De handler ikke nødvendigvis om motorsport. Vi får blant annet høre om den gangen Gunnar Bratlie kjøpte Hovdetoppen av ordfører Ødegård på trappa hos barberer Gaarder. Eller turen til Tyskland, da Mercedes-Benz forhandler Willy Fjellmann tok med seg en gjeng lokale karer og reiste til Stuttgart, for å hente en ny luksusbil til ordføreren. Mange husker nok denne bilen, en Mercedes-Benz 300 som mange husker med registreringsnummer E3.

Mange historier er hentet fra det forfatteren kaller institusjonen Gjøvik Auto. En noe uvanlig arbeidsplass, hvor det skjedde mye morsomt og rart. Vi ser for oss den gangen forfatteren mistet svinghjulet, så det for gjennom kontorveggen og raserte hele verkstedkontoret. Vi forstår det slik at det i det tilfellet var en fordel å være sønn av sjefen.

Forfatteren av boka er en utpreget perfeksjonist, og han presenterer ei interessant bok på hele 350 sider, med nøyaktige opplysninger, krydret med om lag 400 gamle bilder, avisutklipp og nostalgiske annonser fra miljøet han har levd i.

Artikkeltags