Terningkast 5: TONE SKÅRDAL TOBIASSON/ARNE NERJORDET/CARLOS ZACHRISON: Arne & Carlos - Masker og snitt fra Tonsåsen

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

186 sider Norges Husflidslag

DEL

Tidligere sjefredaktør Tone Skårdal Tobiasson får æren for å ha oppdaget motedesignerne Arne & Carlos. I 2002 skulle norsk design for første gang få en egen messe, og det var duket for «Design Street»-visning i en gammel syfabrikk ved Akerselva i Oslo. Da Elin Tvedt kom ut i en Dolly Parton-inspirert kjøkkenrutet kjole signert Arne & Carlos, ble den daværende sjefredaktøren hektet. Senere ble hun intervjuet for å gi sine vurderinger, og hun måtte bare slippe superlativene løs. Siden den gang har Arne & Carlos lykkes i en beinhard fashionverden og klart å sette Norge på motekartet internasjonalt.

Begeistringen forfatteren viser for designerduoen i denne første boken om Arne & Carlos, har på ingen måte falmet siden det første møtet. Skårdal Tobiasson forteller levende og morsomt om sine møter med de to kreative sjelene. Portrettene er personlige uten å bli private, og formen er leken og lett skrevet med muntre skildringer og hverdagssituasjoner for de to med base i en nedlagt jernbanestasjon på Tonsåsen.

Denne boken innfrir designerduoens ønske om å være en inspirasjonsbok, og vel så det. Vi får et nært og personlig innblikk i hvordan de to kontrastfylte personlighetene jobber fram en kolleksjon, hva de er opptatt av og inspireres av. Dette er historien om odelsgutten Arne fra Gausdal som vokste opp på en gammeldags drevet gård med gamp, og drømte om å komme seg ut i den store verden. Det opplevde han først som voksen og ferdigutdannet designer. Carlos kom fra en privilegert bakgrunn ned spansk mor og svensk far, vokste opp i Sør-Amerika og snakket tre språk som seksåring, var medlemmer av eksklusive sportsklubber med privattimer i tennis og svømming som en del av hverdagen. Han hadde sett de fleste verdenshjørner innen han fylte 20 år.

Arne & Carlos utfordrer vårt syn på motedesign og estetikk, begge jobber med inspirasjon og design av modeller, men det er Arne som tegner alt slik at kolleksjonene skal få en felles signatur og stil. Mens Arne tegner, jobber Carlos med helheten, bygger opp kolleksjonen og jobber med det tekniske. Arne er en dreven strikker, mens Carlos står for en del av broderiene som er brukt i kolleksjonene. Også basen deres, Tonsåsen stasjon som de flyttet til i 2000, har slående kontraster. En supermoderne Mac på slitt kjøkkenbord, lekre designmobiler og mp3-spiller som ligger henslengt mot håndbroderte puter.

Familiene deres er viet god plass i boken, og tre damer i sin beste alder fra ulike steder i Oppland har sågar fått sitt eget univers i boken på grunn av sin rike håndarbeidskompetanse: Karianne Kay (56), Margit Rundton (85) og Anna Voldbakken (92). De er skikkelige inspirasjonsdamer for Arne & Carlos.

«Dette er et parallellunivers, et eventyr. Å få være gjest hos Arne & Carlos er et privilegium», skriver Skårdal Tobiasson.

Som leser er det et privilegium å lese og bla i denne boken, som er meget delikat laget. Moteduoens faste fotograf Bent Renè Synnevågs praktfulle bilder er viet mye plass i boken. Designbyrået Bleed gjør ikke boken mindre lekker. Det er en ordentlig kosebok man kan ta fram igjen og igjen, og stadig ha glede av. Boken gir gode beskrivelser av kreative prosesser og arbeidsmåter for å skape nye ting, og samtidig bevare essensen i gode tradisjoner.

Artikkeltags