På 1970- og 80-tallet gjorde nordsjødykkerne pionerarbeid for oljeselskapene med sine dykk til store havdyp for å vedlikeholde, reparere eller installere utstyr til oljeindustrien. Mange av dem ofret både fysisk og psykisk helse i jakten på det sorte gullet, og en høy prosent sliter fremdeles med store ettervirkninger. Mange har tatt sine egne liv som følge av skader, og manglende oppfølging og økonomisk oppreisning fra myndighetene. Denne thrilleren taler nordsjødykkernes sak, samtidig som den er en politisk oljethriller av høy klasse, som holder på leseren til siste side. Forfatteren har store kunnskaper om oljeindustriens tidlige historie, og bruker dette i fortellingen om hvordan en «miljø»organisasjon truer med å senke en oljeplattform hvis den ikke får utbetalt løsepenger. Året er 1981, den gangen sikkerhetsgrensene ble tøyd til det ytterste.

Nordsjødykker Tord Stensen havner midt i dramaet, han vikles inn i etterretning og spionasje, med forgreninger til Sovjet og KGB, til industriherrer med urent mel i posen, og til hensynsløse arbeidsgivere.

Kristensen skriver på en måte som river leseren med, og han klarer å gjøre leseren kjent med personene i boka, de er troverdige og gjenkjennelige. Boka er spennende fra første til siste side, ikke minst i beskrivelsene av nervepirrende dykk til store dyp, og fordi leserens nysgjerrighet spennes til bristepunktet. Hvem står bak trusler og drap?

Dypet er en perfekt thriller, med dynamitt nok til å nå ansvarlige politikere i dag og deres ansvarsfraskrivelse av nordsjødykkernes tragiske skjebne.