Terningkast 5: TOM EGELAND: Katakombens hemmelighet

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Aschehoug forlag

DEL

Tom Egeland er viden kjent i verden for sine spenningsromaner for voksne. Nå har han skrevet en bok for ungdom der han tar leseren med til sitt spesielle univers av gåter, koder og hemmeligheter.

Moren til Robert er arkeolog og Robert har vært med henne på utgravninger siden har var liten. Etter et spennende funn av et smykke og et kart i Borgund stavkirke, får Robert være med moren til Roma. Kartet viser til en hittil ukjent katakombe. Skuffelsen er stor hos Robert da den italienske sjefsarkeologen nekter ham å bli med på utgravningene, han er tross alt bare 14 år og arbeidet kan være farefullt. Robert lar seg imidlertid ikke stoppe av dette og finner en måte å komme seg ned i katakomben på. Her opplever han ting han sent vil glemme. Han finner på en mystisk måte enda et smykke. En romersk munkeorden er imidlertid også på jakt etter smykkene og de skyr ingen midler for å få tak i dem.

Egeland har med denne boka skrevet en spennende, interessant og lærerik ungdomsroman. Forfatteren har en egen evne til å veve sammen myter og historiske fakta og tilsetter så fri fantasi på en slik måte at man tror at det hele har hendt. Egeland lar Robert komme med interessante faktaopplysninger relevant for handlingen. Vanskelige ord og begreper blir forklart og oversatt der det er nødvendig. Språket er kjapt og enkelt. Kanskje litt for enkelt for den komplekse historien, og det tar overraskende lang tid før Robert skjønner sammenhengen mellom smykkene. Det trekker litt ned.

Egeland drøfter de store spørsmål – livet, døden, moral, sjelevandring, tidskonseptet. Han behandler emnene med respekt og omtanke og gjør oss lesere nysgjerrige og søkende.

Bokas omslag er også fint utformet og sier mye om handlingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken