Terningkast 6: THOR GOTAAS Femmila

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Gyldendal

DEL

Thor Gotaas er en allsidig og meget produktiv forfatter, opptatt av outsiderne, sliterne, tatere og vagabonder – de som har tatt mangt et ryggtak med sjølve livet.

Skisporten, vår nasjonalidrett, står forfatteren nær og tidligere har Gotaas blant annet gitt ut Først i løypa, historien om langrenn, og Skimakerne, historien om norske ski, og det er skisporten som står i sentrum denne gangen også – nemlig manndomsprøven over alle manndomsprøver – Femmila. Det er med stor iver den engasjerte og underholdende forfatter legger ut om skiutstyr, treningsmetoder, doping, matstasjoner, smøring, forberedelser, resultater, medisinske tester og så videre.

Det lukter svette, tjære, blåbærsuppe og kvae av denne mursteinen av ei bok på over 500 sider. Vi vi får et inngående kjennskap til løperne og hva de har å baske med både før, under og etter et løp – finnen Niemi som åt 12 egg før’n vant femmila i Kollen i 1938, mens Elling Rønnes på sin side vant fire femmiler i Holmenkollen uten å ete og drikke underveis. Ja, vi møter dem alle – Lauritz Bergendahl og Hauer’n og Sixten Jernberg, som var så aktiv som smågutt at hans mor måtte binne’n med tau. Og Veikko Hakkulinen, som vant OL femmila i OL i Oslo på 3.33.33. Alle er de med.

Femmila er folkefesten og det er femmila som har status for en skiløper.

Hvem av oss husker ikke de legendariske femmilsoppgjørene? Gotaas fanger det inn og vi gjenopplever spenningen fra 1966 da vi satt og ventet på at Gjermund Eggen skulle komme inn ved furua i TV’ ens venstre bildekant. Og Ole Ellefsæter i 1968.

Vi kan holde på. Vi mister ikke et stavtak når det gjelder de dramatiske oppgjørene – Gotaas skildrer kampen hardhausene imellom med en skiløpers innlevelse. Enten det er femmila i OL i Nagano der Bjørn Dæhlie gikk nesten bevisstløs over mål og slo svensken Niklas Jonsson med 8,1 sekunder, eller det dreier seg om Petter Northug som vinner tre femmiler i OL og VM på rad, som den første i historien.

Ting har skjedd fra Torjus Hemmestveit vant den første femmila i 1888 til Johan Olsson vant femmila i Val di Fiemme i 2013 etter å ha gått aleine i tre mil fellesstart.

Mange spørsmål blir stilt i boka – og vi får svar på de aller fleste. Gotaas har intervjuet haugevis av skiløpere, publikummere, arrangører, historikere og andre som sitter inne med et snev av kunnskap når det gjelder skiløping – og vi kjenner oss igjen.

Forfatteren legger ikke skjul på sin beundring for sliterne og hardhausene, bureiserne og tømmerhoggerne, som utviklet biceps som tennisballer allerede i konfirmasjonsalderen, takket være hardt arbeid og som noen år etterpå gikk av siste tog et sted i Østerdalen etter ei femmil, med pokal i ryggsekken, spente på seg ski og gikk en fem, seks mil gjennom skogen for å rekke hjem til øksa og tigersvansen. Dette er også en viktig del av vår kulturhistorie.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken