Terningkast 5: STIAN HOLE: Garmanns hemmelighet

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Cappelen Damm

DEL

Stian Holes bøker om Garmann er særegne, prisbelønte, oversatte og kritikerroste. Klarer han å følge opp suksessen med den nye boka om Garmann?

Tvillingene Hanne og Johanne er kjent for Garmann-lesere fra før. De er like, men kanskje ikke så like likevel? Garmann er litt skremt av Hanne, men blir stadig mer kjent med Johanne. Etter hvert deler de en hemmelighet, og det viser seg at alle har hemmeligheter, til og med mamma. Garmann og Johannes’ hemmelighet er en romkapsel de har funnet, og de jobber med å reparere den sammen.

Fortellingen er fin, åpen og undrende. Forholdet mellom Garmann og Johanne er skildret fint og vart, ofte gjennom dialoger. Det er likevel illustrasjonene som gjør Holes bøker helt særegne. Man kjenner igjen en Garmann-bok med det samme. Alle tre bøkene har Garmanns overdimensjonerte ansikt en face på framsiden, her er også Johanne med. Holes fotocollager er så friske og sanselige at det nærmest lukter skog og vår av boka. Detaljrikdommen er stor, og det er også morsomme overraskelser for den voksne leseren. Enkelte bakgrunnselementer går igjen, som himmel, linjerte ark og skog. Det går også an å gjenfinne detaljer fra de andre bøkene, det er i det hele tatt mye å finne for den som leter.

Det er lov å være streng mot en barnebokkunstner som Hole. Ikke alle bildene av tvillingjentene fungerer like godt, og at Garmann, en liten gutt, har kjennskap til Nasa og Kepler kan være tvilsomt. Og den kinesiske mur synes ikke fra månen!

Men så er også flere av bildene grøssgode. Det siste tekstoppslaget, Garmann og Johanne i fugleperspektiv i skogen og en myldrende skolegård sitter som et skudd! Garmanns hemmelighet innfrir absolutt.

Artikkeltags