Terningkast 5: STEPHEN KING: 22.11.63

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Oversatt av Morten Hansen Schibsted forlag

DEL

Kunne man forhindret at JFK ble drept? Hvordan ville historien sett ut da? Hvordan ville verden vært i dag hvis den ene hendelsen – som beveget så mange – aldri fant sted?

Jake Epping er lærer, 35 år og bor i Maine. Al, som driver den lokale kafeen, ser ut til å eldes flere år på noen dager, og da Jake får høre hvorfor, begynner den fantastiske historien. Inne i cafeen til Al finnes det en portal for å reise tilbake i tid. Samme hvor lenge Al blir i fortiden, så har det bare gått to minutter når han kommer tilbake til nåtiden. Hver gang du går tilbake i tid starter alt på nytt. Det eneste problemet er at Al eldes mens han er i fortiden, og har ikke lenge igjen å leve. Al har en plan, og han overtaler Jake til å fortsette der han slapp. Planen er å avverge drapet på John. F. Kennedy.

Jake reiser tilbake i tid, tar navnet George Amberson og møter «mannen med det gule kortet.» Denne karakteren er klassisk for Stephen King. Små detaljer, små hendelser – som blir stående som store øyeblikk og karakterer for leseren. For Stephen King-kjennere byr historien også på små referanser til noen av hans tidligere verk.

22.11.63 er ikke en thriller i mine øyne. Det er en roman med mange psykologiske og filosofiske åpninger og utfordringer. Mens vi følger Jake/ George gjennom småbyene sent på 50-tallet, blir jeg rent misunnelig. For en tid, for noen mennesker George møter der nede! Uten å avsløre for mye, så har fortiden enormt mye å si for nåtiden i 22.11.63. Hvor mange ganger blir man nødt til å reise tilbake for å «gjøre rett»? Og er det egentlig rett?

22.11.63 er nå en av mine favoritt Stephen King- verk. Og det var jeg virkelig ikke forberedt på. Nesten 900 sider kan virke noe uoverkommelig til å begynne med, men det går overraskende greit å holde fokuset hele veien med en så fantastisk historieforteller som Stephen King. Han har fått til det meste i denne romanen. Jeg tror på historien, blir glad i karakterene, overrasket over mange av vendingene, og syns det hele er deilig ubehagelig underveis. Slutten, den er rett og slett rørende. Absolutt en bok verdt å lese, selv for de uten forkjærlighet for thrillersjangeren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken