Terningkast 5: SELMA LØNNING AARØ:Venstre hånd over høyre skulder

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Cappelen Damm

DEL

En mann og elskerinnen hans møtes i en by. Plutselig løper mannen ut i veien, blir påkjørt og havner i koma. Både elskerinnen, Helen, kona Alma og ikke minst datteren Elvira forteller sine historier, de veves sammen på elegant vis, også ispedd andres fortellinger, andres liv.

Selma Lønning Aarø fletter sammen de ulike historiene riktig så snedig. De dreier seg om skyld og skam, og hvor ensomme vi i bunn og grunn er. Med så mange fortellere er det noen man kommer nærmere enn andre, det gjelder først og fremst datteren Elvira, som er fascinert av den tragiske visa om Elvira Madigan. Også den lett forvirrede, gravide elskerinnen Helen fascinerer, om hun ikke er så lett å forstå. Andre personer klarer ikke Aarø å gjøre riktig så levende for oss.

Som i Selma Lønning Aarøs andre romaner, klarer hun elegant å kombinere tragedie og letthet, samtidig som hun observerer og skildrer situasjoner og personer veldig treffende. Språklig sett er det klart at hun har funnet sin egen stil, og har sin styrke der. I denne boka er det helheten og komposisjonen som trekker noe ned. Lesingen flyter lett, men til slutt blir også helheten litt for lett.

Artikkeltags