Terningkast 5: SAMUEL BJØRK: Det henger en engel alene i skogen

Artikkelen er over 7 år gammel

Vigmostad & Bjørke

DEL

For alt vi vet er Samuel Bjørk og Lars Kepler en og samme fantasimann, for som med Kepler er også Samuel Bjørk et pseudonym.

Det henger en engel alene i skogen er den første bok i serien om politietterforskerne Holger Munch og Mia Krüger. Ikke uventet er Munch en røslig gubbe med en usunn forkjærlighet for sigaretter og innviklede gåter. Krüger på sin side er tidlig i trettiårene, tynn, vakker, svartkledd, sårbar og et unikum når det gjelder å løse politisaker. Hun trives for øvrig best i eget selskap.

Kjente personkarakteristikker med andre ord, noe som får en til å lure på om Samuel Bjørk rett og slutt gir ut en bok for å tulle litt med sjangeren. I Holger Munch ligger jo både Jon Michelets Wilhelm Thygesen og Henning Mankells Kurt Wallander. Man skal være skummelt blind for ikke se blodsporene som går mellom Mia Krüger og Stieg Larssons Lisbeth Salander også. Disse elementene og andre kreative varianter hva plott og persongalleri angår, gjør boka morsom å lese. Historien er også fikst lagt opp. En mann som er ute og lufter hunden oppdager plutselig at noe henger i et tre. Det er ei lita jente med skolesekk på ryggen og en lapp rundt halsen der det står «jeg reiser alene». Snart forsvinner det flere små barn og Holger Munch ser ingen annen utvei enn å kontakte sin gamle, men unge partner Mia Krüger for hjelp. Problemet er at Krüger har solgt leiligheten sin i Oslo og flyttet til en forbindelsesløs øy langt ute i havgapet i Trøndelag. Dit har hun flyttet for å dø.

Dagene går med til å få fart på prosessen med hjelp av piller og alkohol. Det henger en engel alene i skogen er en spennende og god kriminalroman hvor – på Kepler-vis – leseren skvetter til i stolen mer enn én gang i løpet av de 534 sidene historien varer.

Språket er levende, personene mange og litt vanskelig å holde styr på, men kommer man seg først inn i runddansen og klarer å holde seg fast, er det vel verdt å begynne og glede seg til oppfølgeren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken