Sagan om sagan om gumman

Sagan om sagan om gumman

Sagan om sagan om gumman

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Prøysenårbok 2008 Redaktører Knut Imerslund og Per Kristian Guntvedt Oplandske Bokforlag

DEL

Så er Prøysen-årboka 2008 på markedet. Det er den fjerde i rekken fra Prøysens Venner, og en informativ liten sak om og med Alf Prøysens mangfoldige forfatterskap med Knut Imerslund og Per Kristian Guntvedt som redaktører.

De gir kanskje ikke så mye rom for dyptpløyende analyser og tolkninger av Prøysens forfatterskap, men gjør en glimrende jobb ved å bringe fram i lyset førstehåndsberetninger om Prøysen som menneske og kunstner fra venner som sto ham nær. For eksempel har Guntvedt sporet opp seks gjenlevende venner fra den viktige tiden i Asker under krigen da Prøysen tok spranget fra gardskar til visekunstner og forfatter. I intervjuet med sønnen Ketil som nå er musikklærer i Sveio kommune på Vestlandet gir Knut Imerslund interessante glimt fra dagliglivet og familielivet til Prøysen.

Borghild Ruuds tegning av Prøysen med skrivesperre er med å illustrere hans ukentlige kamp med «Stubbene» i Arbeiderbladet. Forholdet mellom Vidar Sandbeck og Prøysen blir belyst gjennom deres egen korrespondanse. Den viser forskjellene mellom to kunstnersjeler, men også den gjensidige respekten. Ellers slipper Prøysen selv til med en uforliknelig liten novelle om Kjærestfolk på en kjelke og fortellingen om hvordan Teskjekjerringa tok styringa over sine egne fortellinger. I tillegg får vi høre fra Prøysens advokat og også hvordan den store dikteren Olav H. Hauge vurderte sin forfatterkollega

Alle som er interessert i Alf Prøysen (og hvem er vel ikke det?) kan ha nytte av denne beskjedne lille årboka utgitt av Prøysens Venner.

Artikkeltags