Terningkast 4: RAGNHILD GJERSTAD: Nikka går til skolen

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Gyldendal

DEL

Nikka, som egentlig heter Nicoline-Marie, begynner i første klasse ved bokas begynnelse. Vi følger henne gjennom den første tiden, og det er mye nytt for Nikka. Hun liker ikke å gå alene til skolen, og vil gjerne ha noen å være sammen med på skoleveien. Nikka får følge av både dyr og andre barn, og det går riktig så bra. Men så begynner en ny gutt i klassen, og alt blir annerledes.....

Ragnhild Gjerstad er utdannet ergoterapeut, men jobber som historieforteller. Det kan en merke på teksten, som har et muntlig preg og egner seg for framføring. For min egen del trives jeg ikke så godt med å «lese» mange dyrelyder og lydeffekter, og kan hende er det flere med meg.

Gjerstad, som selv har illustrert boka om Nikka med fargerike tegninger, fanger opp en liten jentes gleder og bekymringer på fint vis. Særlig liker jeg delen der hun forholder seg til den nye gutten i klassen, som er en fullt ut realistisk fortelling. Den går ikke så godt sammen med første del av boka, som blir en slags tøysefortelling om Nikka og alle dyrene hun finner på skoleveien. Disse to historiene har gode kvaliteter hver for seg, men harmonerer ikke så godt sammen.

Boka om Nikka har 11 kapitler, og gis ut i Gyldendals gode barnebøker-serie. Den egner seg fint for høytlesning.

Artikkeltags