Terningkast 4: PAUL LINDVIKSMOEN: Lekkasjen

Paul Lindviksmoen: Lekkasjen

Paul Lindviksmoen: Lekkasjen

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Alfa Forlag

DEL

Paul Lindviksmoen er pensjonert forsker fra RA og Hydro. Han har tidligere skrevet lærebøker i matematikk, men har nå dristet seg til en krimroman fra et miljø han kjenner godt.

Boka starter med et mord som det skal vise seg vanskelig for politiet å oppklare. Det er forsker Kjell Kolbjørnsen som arbeider på RA som er drept. Motivet synes uklart, er det et tilfeldig rovmord eller ligger det noe mer bak?

Det er først da kollega Terje Rødberg begynner å gå igjennom den dødes papirer og finner et par artikler skrevet av Kolbjørnsen, at han begynner å tenke på industrispionasje. Rødberg har vanskelig for å tro at Kolbjørnsen har gitt ut sensitive opplysninger om bedriftens industriprosesser, men det ser unektelig slik ut. Bedriften har også fått en ny tysk konkurrent som ser ut til å lage noenlunde samme legeringer som RA. Dette virker ikke tilfeldig.

Terje Rødberg får med seg kollega Kristian Berge på videre undersøkelser, samtidig som politiet innvies i deres mistanker. Rødberg er en riktig sporhund og finner etter hvert ut hvem Kolbjørnsens artikler var ment for. Det viser seg at dette ikke kan være grunnen til Kolbjørnsens død, i verste fall har Kolbjørnsen handlet illojalt. Det må være flere personer involvert. Er det en eller flere utro medarbeidere?

Opprullingen blir riktig spennende, og jeg synes forfatteren kommer opp med en troverdig løsning, selv om noen løse tråder nok kunne vært samlet litt bedre. Lindviksmoen har et klart og enkelt språk. Han kunne kanskje med fordel brukt noe mer totendialekt, det er ikke mye av den i boka.

Det er tydelig at forfatteren er meget godt kjent innen RA-miljøet. Han beskriver relativt detaljert forskjellige produksjonsprosesser. Jeg kunne godt klart meg med litt mindre detaljer, men for noen vil sikkert dette være interessant. Boka bruker litt tid på å bli spennende, men det blir den etter hvert og da er den vanskelig å legge fra seg.

Lindviksmoen har vakre naturbeskrivelser fra mjøsområdet, og det er for lokale lesere lett å kjenne seg igjen i dette og i stedsbeskrivelsene. Det er morsomt å lese en krimroman som skjer på Toten, vi lesere er jo ikke bortskjemt med det. Ellers er det mange byer som har sine lokale detektiver og politimenn; Oslo har Harry Hole, Tønsberg har Svend Foyn, Bergen har Varg Veum og så videre. Hva med Terje Rødberg fra Gjøvik? Det er helt sikkert mulig å spinne videre på dette.

Lindviksmoen kommer godt fra sin debut som krimforfatter.

Artikkeltags