Terningkast 5: PATRICIA WOOD: Lottomillionæren

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Oversatt av Aase Gjerdrum Schibsted Forlag

DEL

Patricia Wood er doktorgradsstudent ved universitetet på Hawaii der hun og familien lever om bord i en seilbåt. Hennes far er norsk. Boka er inspirert av hendelser i forfatterens eget liv. Patricia Woods far vant i lotto og hun har et familiemedlem som har Downs syndrom. Denne kunnskapen bidrar til at hun skaper personer som blir realistiske for oss.

Bokas hovedperson, Perry H. Crandall, har en IQ på 76, men han er ikke tilbakestående. Som han selv sier: «Jeg er bare sein». Perry bor sammen med sin bestemor og hun har lært ham alt som er viktig i verden. Det er å skrive ned ting for ikke å glemme dem, å spille lotto, og å vite hvem man kan stole på.

Hans beste venner er hans arbeidsgiver Gary, Keith som er Vietnam-veteran og Cherry, ei jente som jobber i en lokal butikk. Hans egen mor og brødre neglisjerer Perry fullstendig. Da bestemoren dør, lurer Perrys familie fra ham huset, og hovedpersonen flytter inn i en liten leilighet over båtforretningen der han jobber.

Når Perry vinner i lotto, blir han plutselig umåtelig populær, ikke minst i familien. De engasjerer seg i de villeste påfunn for å få ham til å gi fra seg formuen.

Perrys fortellerstemme er naiv, omtenksom, forklarende, varm og morsom. Morsom fordi han reagerer annerledes enn vanlige «normale» mennesker. Hans setninger er fulle av overraskelser og ikke så lite filosofiske. Han vet godt hvordan han blir behandlet av familien, men han er et godt menneske og gir aldri tilbake med samme mynt. Vennskapet mellom Gary, Keith, Cherry og Perry er preget av respekt, omtanke og uendelig kjærlighet.

Hvis vi vil/kan lære noe av denne boka, må det være at vi ikke skal leve så hektisk, alt må ikke skje på en gang. Vi bør ta oss tid til å reflektere over livet og leve det litt langsommere.

Mange har sikkert sett filmen Forrest Gump, og jeg må si at Perry minner veldig om hovedpersonen i denne. Det bør imidlertid ikke stoppe noen fra å lese boka.

Artikkeltags