Terningkast 5: P.D. JAMES: Det svarte tårnet

Det svarte tårnet

Det svarte tårnet

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Oversatt av Bodil Engen Aschehoug

DEL

Det svarte tårnet kom opprinnelig ut i 1975. Det er den femte romanen med førstebetjent Adam Dalgliesh, og for en gangs skyld føles denne nyutgivelsen berettiget, og ikke bare som et forsøk på å tyne penger ut av oss bokhandlende. Det svarte tårnet har slett ikke tapt seg, selv om det selvfølgelig merkes at den er skrevet i en annen tid.

Adam Dalgliesh er rekonvalesent etter alvorlig sykdom da han får et brev fra en gammel familievenn, fader Baddeley. Han bor på Toynton Grange, et privat pleiehjem for muskelsyke, og jobber som prest der. Han ber Dalgliesh komme på besøk til ham, siden han ønsker råd i en vanskelig sak.

Men da Dalgliesh tar turen til Toynton Grange, oppdager han at fader Baddeley nettopp er død og begravet. Dalgliesh blir værende for å rydde i vennens saker, og han oppdager at skrivebordet hans er brutt opp og at dagboken hans er borte. Det har også vært dødsfall på det øde stedet tidligere, men dødsfall blant gamle og syke er ikke så uvanlig...

Dalgliesh føler at han er ferdig med politiarbeid etter sykdommen, men ettersom han blir værende, kan han ikke la være å grave i de uløste spørsmålene. Det viser seg raskt at de få beboerne på Toynton Grange er svært ulike mennesker, og flere av dem har dype konflikter med hverandre. Når Dalgliesh først kommer på sporet, akselererer saken, og enda skal komme til å dø.

Persongalleriet er stort og komplekst, og det tar krever litt konsentrasjon å holde alle beboerne fra hverandre. Men det er få som slår P.D. James i å bygge opp en troverdig kriminalroman. Hun lar sin Dalgliesh observere, tempoet er avslappet, men intrigen bygges opp og handlingen tetter seg til. Den nå åttisjuårige damen skriver klassisk engelsk krim så dagens oppjagede groteskerier faller som stein i forhold. Til tross for at språket er rolig og ettertenksomt, blir det spennende så det holder. Siste halvdel av boka er vanskelig å legge fra seg!

Artikkeltags