Terningkast 4: OLA AAMODT: Roma. Legender og merkverdigheter

Ola Aamodt: Roma

Ola Aamodt: Roma

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Fritt forlag

DEL

Forfatteren Ola Aamodt har bodd og arbeidet som reiseleder i Roma i flere år. Historikeren bor nå i Trondheim og er medarbeider i Vatikanets verdensomspennende radiostasjon. At han har stor interesse for og kunnskap om Romas historie, er hevet over tvil.

Dette er ingen reiseguide, men en samling legender, merkverdigheter og anekdoter rundt byens severdigheter. Roma har en magnetisk tiltrekningskraft på mange, og historier rundt severdighetene er ofte fascinerende lesning. De kan utfylle og berike opplevelsene ved å besøke byen. Noe av det spesielle ved Roma er at bygninger og monumenter fra ulike tidsperioder står ved siden av hverandre. På den måten får vi understreket at Roma er «den evige stad».

Aamodt har delt inn presentasjonen av de romerske historiene etter steder i byen og etter ulike temaer. Så hvis du for eksempel er interessert i området rundt Kapitol-høyden, eller kunstneren Michelangelo, kan du slå opp på flere små artikler knyttet til disse temaene. Historiene må regnes som supplement til de opplysningene andre reisebøker gir. Dessverre fører dette til at disse legendene og merkverdighetene noen ganger står litt for mye for seg selv. Litt korte historiske fakta kunne nok vært på sin plass.

Forfatteren har gitt oss en underholdende bok med mange illustrasjoner. Men nettopp ved illustrasjonene kan det settes mange spørsmålstegn. Til omtalen av høyalteret i Peterskirken vises en illustrasjon, riktig nok av Bernini, men fra en helt annen kirke. Historien omkring Michelangelos marmorskulptur i kirken Santa Maria Sopra Minerva illustreres med et utsnitt av bronsestatuen av Peter i Peterskirken, og den er ikke av Michelangelo. Den nevnes i teksten, men da burde i det minste hele skulpturen vært med da hadde det vært et bitte lite poeng.

Det er for mange illustrasjoner som på tilsvarende måte ikke samsvarer med teksten. Roma. Legender og merkverdigheter er en bok for den som vil ha annen og mer utfyllende informasjon enn det en vanlig guidebok gir. Dette er en god idé, men litt faktaopplysninger og ikke minst en bedre bilderedigering hadde vært en fordel for boken. Forfatterens kunnskaper kommer dessverre heller ikke helt til sin rett.

Artikkeltags