Terningkast 5: ØIVIND STORM BJERKE: Arne Ekeland. Broen til Melkeveien

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Labyrinth Press

DEL

I år er det hundre år siden bildekunstneren Arne Ekeland ble født. For første gang utgis en stor, fyldig og gedigen kunstbok om ham. Forfatter er professor i kunsthistorie Øivind Storm Bjerke. Mange års studier og arbeid med Ekelands kunst gjør ham til den rette person til å skrive en slik bok.

Arne Ekeland ble født på Bøn i Eidsvoll i 1908 og bodde der det meste av livet. Bakerst i boken finner vi en grundig kronologisk oversikt fra 1908 til i dag med Ekelands liv og kunst, og med de viktige utstillinger som har vært arrangert. Bokens tekst er også kronologisk ordnet.

Arne Ekeland arbeidet systematisk med motivtyper og symbolikk som var knyttet til hans politiske grunnsyn. Mannen var erklært kommunist, noe som kanskje var en hindring for kunstnerisk anerkjennelse i enkelte kretser den gang. «Broen til Melkeveien» som er med i tittelen både til utstillingen og boken, er hentet fra et maleri fra 1960. Her finner vi menneskenes arbeidskraft og skaperevne nært knyttet til den tekniske utviklingen – og dette framstilles som det store framtidshåpet. Forfatteren leder oss gjennom Arne Ekelands liv og kunst. Han beskriver kunstmiljøet her hjemme og kunstnerens del i dette. Aktuelle utstillinger og tidens kunstkritikk er viktige elementer. Ekeland foretok reiser utenfor Eidsvoll og hadde studieopphold i Paris, Firenze og Lofoten i unge år. Han deltok i konkurransen om utsmykkingen av Oslo rådhus i 1937 -38. Der nådde han som kjent ikke opp, heller ikke i andre konkurranser. Etter krigen dro han både til USA og Sovjet, og han deltok på en rekke utstillinger i inn- og utland. Festspillutstillingen i Bergen i 1970 og Venezia-biennalen i 1972 må regnes som høydepunktene.

Den monumentale delen av Arne Ekelands kunst vises nå på Henie- Onstad Kunstsenter på Høvikodden. Etter hans død i 1994 har det vært holdt flere utstillinger og mange museer og offentlige samlinger eier bilder av ham. Ekeland var aktiv som kunstner i over 60 år. Dessverre er mange malerier og tegninger blitt borte i branner. Men han har likevel etterlatt seg en rekke små og store malerier. Kunstneren som i sin ungdom ble kalt ”den nye Edvard Munch” har endelig fått en grundig bokpresentasjon. Den rikt illustrerte og gedigne kunstboken gir god informasjon om en stor norsk kunstner. Den har sin berettigelse langt ut over å være et supplement til utstillingen. Her blir kunsten og kunstneren presentert også for dem som ikke har anledning til å se utstillingen på Høvikodden og den har en mye lengre varighet enn en utstilling har.

Artikkeltags