Terningkast 4: ODA CORNELIA KNUDSEN: Avtalen

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

God debut

DEL

Katrine, Vera, Martin og Tommy går på videregående. I tiende klasse avtalte de å dra på telttur sammen, og selv om de hver for seg har betenkeligheter før de drar av gårde, ender det med at de reiser. De slår opp teltene sine langt inne i skogen, ved et tjern.

Men turen blir ikke den idyllen de hadde håpet. Den bortskjemte Vera er forelsket i Tommy, men da han foretrekker Katrine, bli det raskt et kjølig klima. Kjenner de tidligere bestevennene hverandre egentlig så godt? Når konfliktene topper seg, viser det seg at de fire ungdommene ikke er alene i skogen. Noen er der ute, vokter på dem og venter på å slå til¿

Oda Cornelia Knudsen er 21 år gammel og debuterer med denne boka, som er hovedbok i Bokklubben Ungdom. Hun lykkes i å skape en spennende atmosfære, leseren gis biter av en uhyggelig historie, og skjønner fra første stund at noe kommer til å skje. Men hun klarer også å skildre de forskjellige personene, og samspillet dem imellom godt. Synsvinkelen skifter mellom de fire. Det gjør at vi får vite mye om tanker, følelser og ulik bakgrunn, men de stadige skiftene kan også være litt masete når avsnittene blir for korte eller slutter nederst på en side.

Knudsen er tydelig opptatt av å bygge personene i boka si, og det er bra at hun også viser oss "den slemme" innenfra og viser leseren hvordan et menneske kan bli ødelagt av omgivelsene. Kjæreste- og venninnekonflikten bygges godt og gradvis opp, men går litt på tomgang før dramatikken slippes virkelig løs.

Oda Cornelia Knudsen er datter av forfatteren Lise Knudsen, og kommer fra Kongsberg. Vi ser spor av kongsbergdialekt, det er bra at noen løfter fram lite påaktede dialekter og former som tradisjonelt har blitt oppfattet som mindre "fine".

Avtalen er en tett og spennende bok, lettlest til tross for sine nesten 200 sider. Den passer godt for ungdom fra tretten år og oppover.

Artikkeltags