NICOLAI LILIN: Sibirsk oppdragelse

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Aschehoug forlag Oversatt av Tommy Watz fra italiensk

DEL

Nicolai Lilin vokste opp i et sibirsk miljø i det tidligere Sovjetunionen. Han tilhører folkeslaget urkaene, som ble fordrevet fra Sibir til Transnistria, på grensen mellom Moldova og Ukraina. Urkaenes tradisjon om å tatovere sine livs beretninger på kroppen er noe Lilin fikk opplæring i allerede som tiåring, han har talent for å tegne og blir en anerkjent tatoverer, med høy status når han som 18-åring havner i fengsel for første gang.

Dette er ikke en skjønnlitterær roman i tradisjonell forstand, snarere en dokumentarisk beretning om et samfunn basert på mistro til det etablerte og der vold og kriminalitet er slik det skal være. Nicolai Lilin forteller uten blygsel om sine første, brutale slagsmål, han beskriver skyte­våpen, stikkvåpen og nærkamp med den største selvfølge, der han sammen med kompisene forsvarer sitt folks ære og dets territorier mot både politi, militære og andre folkegrupper.

Dette kunne vært interessant lesning hvis forfatteren hadde presentert stoffet med innlevelse, slik Gregory David Roberts klarte. Hans storslagne roman Shantaram fra i fjor er også voldelig, men er en fascinerende historie fra India som spiller på alle følelsesregistre og treffer deg rett i hjertet. Lilins bok forblir kald og kynisk, uten noen egentlig handling.

Jeg skulle gjerne lært mer om tatovererkunsten og de gamle tradisjonene, hva forskjellige symboler betyr og slik fått en forståelse av denne folkegruppens kultur og æresbegreper. Det hele koker ned til en 30 år gammel manns beretninger om seg selv og sine voldelige bragder, en mann som har vært snikskytter for den russiske hær og skutt mot frihetskjempere i Tsjetsjenia, og som har en hang til bare å ramse opp de brutale tradisjonene han er et produkt av. Jeg skjønner ikke hvordan denne boka kan ha blitt så voldsomt hausset opp, og ser på den som en usmakelig hyllest til brutalitet, menneskefiendtlighet og russisk maktmisbruk.

Artikkeltags