MORRIS GLETIZMAN: En gang

morritz gletizman

morritz gletizman

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Oversatt av Jan Chr. Næss Gyldendal

DEL

Du vet hvordan det er når du hopper av et tog i bevegelse og nazister skyter på deg med maskingevær og du ser skarpe trestubber kommer susende og så treffer du bakken så hardt at det føles som om hodet ditt er blitt kløyvd og kuler har gått gjennom brystet ditt og du overlever ikke selv om du ba til Gud, Jesus, Maria, paven og Richmal Crompton?

Ikke det? Da bør du lese En gang, boka som dette sitatet er hentet fra. Den er skrevet av Morris Gleitzman, og er en barnebok med handling fra andre verdenskrig. Felix, en polsk gutt på ti år, rømmer fra barnehjemmet han har bodd på i tre år, for å finne igjen og hjelpe foreldrene sine. De er jødiske bokhandlere, og Felix har ganske uskyldige forestillinger om hva som foregår i Polen i 1942. Slik sett minner Felix mye om Bruno, hovedpersonen i Den stripete pysjamasen, en annen kjent barnebok som omhandler andre verdenskrig.

Men Felix får ikke beholde uskylden sin. Han blir vitne til krigens grusomheter, og sett gjennom barneøyne blir det ekstra forferdelig. Det er nok ofte slik at vi voksne ønsker å skåne barn for å lese om livets mørkere sider. Helst vil vi at barn skal leke og være lykkelige og ikke tenke på krig og ondskap. Likevel er mange barn som voksne nysgjerrige på og interesserte i krig. Da er en bok som denne både opplysende og en øvelse i empati. At krig berører barn kommer ikke alltid så godt fram i historieformidling ellers. Den er flott å lese sammen for barn og voksne, for den gir mye å snakke om og reflektere over.

En gang er første bok i en planlagt trilogi, og bok nummer to, , er allerede ute på markedet og lest av denne nysgjerrige leseren.

Artikkeltags