Terningkast 5: MIREILLE GUILIANO: Franske kvinner blir ikke fete

Bokomslag

Bokomslag

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Kunsten å spise med nytelse Oversatt av Vigdis Fretheim Kagge Forlag

DEL

I denne boken vil du kunne lære gamle, franske knep for å bli eller holde deg slank. NB Dette er ingen slankebok. Forfatteren skyr dietter og kurer som pesten. Du skal finne frem til dine synder og fjerne dem gradvis. Ellers skal du spise det du liker. Boken har blitt en knallsuksess fordi folk er nysgjerrige på hvordan de gjør det, de franske kvinner. Og skygg ikke unna franske uttrykk som krydrer teksten. De er godt oversatt av Vigdis Fretheim.

Det er en antropologisk sannhet at franske kvinner er blant de slankeste i verden selv om de grandgivelig spiser tre retter både til lunsj og middag, gjerne med vin. De hopper ikke over frokosten, de hopper ikke over et eneste måltid. Det er nettopp det som er saken. De elsker å forberede, lage og spise mat. Handleturene for å handle mat er en glede, skriver forfatteren. De nyter måltidene, også på restaurant, men helst ikke ved en kiosk, i bil eller foran tv!

Mireille Guiliano vil så gjerne ha oss sittende ved bordet når vi spiser. Der skal vi nyte det vi har laget og vi skal vite at vi får ikke mer enn det vi har på tallerkenen. Franske kvinner forsyner seg sjelden eller aldri to ganger av hver rett. Det er et gammelt fransk knep! Det er nemlig slik at 250 gram av hva som helst er altfor mye. Få deg en liten kjøkkenvekt og sleng maten på den, så ser du fort hvor mye du får i deg. Rundt 150 gram er mer enn nok av hver rett.

Når du spiser, skal du legge fra deg kniv og gaffel etter noen munnfuller og nyte hver bit. Du får nemlig ikke mer enn det du har der og da! Dette kan ikke gjentas for ofte. Ikke forsyn deg flere ganger. Og begynn ikke på brødet før første rett er servert.

Hva du spiser og hvor mye, kan du notere deg en tre ukers tid, for å bli klar over synderne dine. Disse skal du gradvis fjerne. Du skal også notere når på dagen du spiser og hvor du er når du spiser! Er du på vei til å bli for fet eller allerede er det, putter du i deg noe du ikke trenger. Du står kanskje gjerne ved benken og spiser ut av pakningen? Finn ut hva du spiser for mye av, vei opp slik at du blir klar over hvor lite du skal ha, og kutt ned gradvis. Hun har svært gode råd når du er skrubbsulten.

Legg merke til hva du liker og spis og nyt det. Mireille Guiliano sier altså fy, fy til absolutt alle slankekurer, jo-jo-effekten lurer folk. Følg heller årstidene og kjøp sesongvarer, de er best. Da skal du prøve noe nytt, ta litt av alt, gjør det litt spennende, men i små porsjoner. Lær å velge dine øyeblikk til den sjokoladebiten du elsker. Du må ikke og skal ikke spise hele sjokoladen på én gang! Du kan unne deg en bit nå og da og gled deg til det øyeblikket. Nyt det.

Apropos nytelse så har forfatteren gode råd om inntak av vin. I og med at hun er mye på farten, og deltar i mange lunsjer, - hun er direktør i champagnefirmaet Veuve Cliquot (Gul Enke) – har hun vært nødt til å bruke enda et fransk knep, hun nipper til vinglasset! I og med at det da nesten alltid er fullt, får hun heller ikke påfyll og holder seg edru og rører absolutt ikke brennevin. Noe å tenke på for enkelte norske kvinner som det viser seg nå har vanskeligheter i måtehold?

Det henger altså slik sammen at franske kvinner kutter ut det de kan, uten å pines, de spiser til faste tider, bruker ferskvarebutikker, varierer maten etter sesongen, skyr ferdigmat og lager helst sin egen, spiser langsomt, har litt nøtter på lur, trener svært lite og ser ikke mye tv (kanskje fordi det er dårlige programmer?). De går mye, og trapper er finfint!

I boken fins gode oppskrifter også fra barndomshjemmet. Forfatteren skriver rørende om sin mors og spesielt bestemorens omsorg for matstellet i huset. Det var om å gjøre at barna fikk næringsrik kost og det ble lurt i dem med alle slags løfter om godbiter etterpå! Ingen dårlig samvittighet av den grunn. Lær barna til å drikke vann, spesielt her i Norge hvor vi bare kan gå og tappe fra kranen. For en velsignelse. Og for en flott bok! Bon appètit!

Artikkeltags