Terningkast 4: MICHAEL PALIN: HELT SANT!

Artikkelen er over 7 år gammel

Oversatt av Arve Torkelsen Juritzen

DEL

Keith Mabbut er miljøjournalisten det har gått jamnt nedover med siden han fikk en pris for litt for mange år siden.

Nå er han 56 år, separert med et fåfengt håp om gjenforening, med et halvgodt forhold til de store barna og med anstrengt økonomi.

Han bestemmer seg for å endelig skrive den store romanen da et uventet og lukrativt tilbud dukker opp.

En innflytelsesrik forlegger vil ha Mabbut til å skrive biografien om Hamish Melville, en sagnomsust og mediesky miljøaktivist.

Det er godt betalt, og det må skje i all hemmelighet. Mabbut lar seg (etter litt vel mye uthaling) overtale, og legger ut på en reise til India som blir mer farefull enn han kunne ant.

Researchen fører ham også andre steder i verden, og bokprosjektet viser seg etter hvert å by på flere overraskelser. Ting er ikke alltid slik de ser ut til, og Palin klarer å overraske med flere av tvistene sine.

Man kunne kanskje forvente en hylende morsom bok av den tidligere Monty Python-humoristen Michael Palin. Men dette er langt fra crazy humor, selv om hele romanen er holdt i en varm tone. Helt sant! er en bok som får en til å reflektere over verdier og valg.

Historien flyter lett og uanstrengt, selv om den aldri når de helt store dybder eller topper, er den lettlest og skrevet med stor kjærlighet til personene.

Palin er glad i å fortelle, og han har også kunnskap om andre kulturer etter å ha laget mange populære reiseprogrammer for BBC.

Helt sant! er en varm og humoristisk fortelling som neppe vil få pulsen din til å stige, men som vil gjøre deg glad om hjertet.

Linn T. Sunne

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken