Mer Valdres-krim fra Mære

TREDJE ROMAN: Kjell Mære slipper sin tredje krimroman fra Valdres 12. mars.

TREDJE ROMAN: Kjell Mære slipper sin tredje krimroman fra Valdres 12. mars.

Artikkelen er over 12 år gammel

I mars kommer den tredje krimboka fra «Valdres»-journalisten Kjell H. Mære.

DEL

Scenen er fortsatt Valdres, og fortsatt er det lokale politiet en krumtapp i dramaet. Kjell H. Mære har tidligere gitt ut krimromanene En til evigheten i 2007 og Fra helvete og ned i 2008. Oppfølgeren har fått tittelen Joker til høyre. Fellesnevneren er politiførstebetjent Thor Due ved det lokale lensmannskontoret. Men denne gangen tas også politikerne inn i romanen.

Hovedhandlingen er denne gangen lagt til Vestre Slidre kommune, der en markant politiker forsvinner på uforklarlig vis. Noe senere blir liket av ordføreren funnet, dette til tross for at ordføreren ikke har vært savnet. Det blir opp til Thor Due, som for øvrig vikarierer som lensmann, å finne ut om disse sakene har en sammenheng, og å oppklare mysteriet.

Det at Mære selv er journalist i Valdres og aktør i lokalsamfunnet, ser han ikke som noe drawback. Tvert imot tror han at de mange kontaktene og lokalkunnskapen etter ti år som journalist i distriktet er gull verdt for en krimforfatter.

Og publikum skiller rollene?

Ja, bevares. jeg har aldri opplevd noe negativt ved at jeg bruker Valdres som distrikt. Alle personene og historiene er fri diktning, og det skjønner folk. Jeg får bare godord og klapp på skulderen, sier Mære.

Den virkelige ordføreren i Vestre Slidre, Eivind Brenna, har tatt hansken. Mens Mæres romanordfører er død, vil en høyst levende Brenna stå for boklanseringen i det nye kulturhuset i Vestre Slidre 12. mars. Det synes Mære er flott.

Hva skjuler botittelen Joker til høyre?

Jeg får erkjenne at jeg har lånt ideen fra musikken. Bandet Stealers Wheel hadde en hit med Stuck in the middle with you. I låten heter det at klovnen sitter til venstre, jokeren til høyre, mens jeg er stuck in the middle... Og Høyre er et politisk parti...

Men det får bli opp til leserne å finne ut av, sier Mære.

Mære liker bygdesamfunnet. Han er selv fra Sparbu ved Steinkjer, og har bodd i Bygde-Norge og jobbet som journalist i flere lokalaviser. Til Valdres kom han i 1998.

Jobben min gir meg selvfølgelig masse nyttig kunnskap om bygdene og samfunnet. Derfor er det naturlig for meg å bruke bygdene i romanene. Jeg opplever at forfatterkollegaer sier til meg at bøkene mine er veldig jordnære. Det liker jeg å høre, sier Mære.

Jeg kan vel med hånden på hjertet si at jeg har sjela mi i bygda, og hjertet i Valdres.

Artikkeltags