Terningkast 5: MARIT NICOLAYSEN: Svein og rotta feirer jul på landet

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Aschehoug

DEL

Svein og rotta har opplevd mye både morsomt og nifst i de foregående bøkene. Forfatteren Marit Nicolaysen og hennes familie hadde sin første hetterotte for ca. 13 år side. Da var guttene hennes små, og hun fikk erfaring med gutter og rotter. Siden har de hatt flere rotter. Nå foreligger bok nr. 13 om Svein og rotta Halvorsen.

Denne gang skal familien til Svein feire jul på landet. De skal til tante Gro og Alice. Dit kommer også en annen tante, fetter og kusine. Svein gleder seg ikke, han gruer seg faktisk. Tante Gro er av den veldig kosete typen – ikke noe for gutter som ikke lenger er helt små. Dessuten har hun enda flere CD-er med Ole Ivars enn lillebroren Magnus.

Svein har ikke nok julegaver, men moren foreslår at han kan lage noen selv. Da fikk han en glimrende idé. Han har hørt om aper som maler flotte kunstverk. Kanskje Halvorsen også er en stor kunstner. Derfor låner han malingen til lillebroren og spruter flere farger oppi en eske. Så setter han rotta der slik at den får en farger under labbene. Deretter er det bare å la Halvorsen rusle rundt på papirarket.

Tante Gro vil helst ikke at Halvorsen skal være med i julen, fordi Alice avskyr rotter. Men de reiser alle sammen, ellers måtte Svein og rotta være alene i byen. De planlegger å få rotta inn på Sveins rom uten at Alice vet om det. På landet er det mange dyr, blant annet en stor og skummel katt, som kan være ekstra farlig for rotter. Dessuten er det sauer, geiter og høner på gården.

Svein bestemmer at han og Halvorsen skal sove i uthuset sammen med dyrene. Faren forteller at det kanskje er en nisse der også, men gårdsnissene bruker å være snille. Svein sovner, men våkner av at han hører lyder. Så begynner det å skje mystiske ting. Vi vil ikke røpe for mye av den spennende historien. Men Svein og rotta ordner opp – og det blir en riktig trivelig jul for alle sammen til slutt.

Marit Nicolaysen har evnen til å skape spenning og driv i fortellingen. Samtidig har hun en humoristisk tone i skildringen av mange dagligdagse hendelser. De populære historiene om Svein og rotta er spunnet rundt ganske vanlige hendelser, slike som barn lett kan kjenne seg igjen i. Tegningene til Per Dybing har en røff strek som kler historien. Boken passer for barn fra ca. 9 år.

Artikkeltags