Terningkast 5: MARILYNNE ROBINSON: GILEAD

ok

ok

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Bazar forlag

DEL

Gilead er en liten småby på prærien i Iowa, USA. Året er 1956, og fortelleren er den gamle frikirkepastoren John Ames. Han vet han snart skal dø, men skriver brev til sin lille sønn på bare sju år.

John Ames ønsker at sønnen, som han fikk så seint i livet, skal bli kjent med sin far og med sine omgivelser, med byen og landets historie. Han forteller om sin bestefar, som deltok i den amerikanske borgerkrigen og kjempet på nordstatenes side i kampen mot slaveriet. Han forteller om sin far som tok ham med på en lang vandring for å finne graven til bestefaren, langt, langt vekk i en annen stat, en tur som nesten kostet dem begge livet. Han forteller om sine små og store opplevelser, om livet og meningen med alt.

Dette er en varm og klok bok om en far som forsoner seg med livet slik det har vært, og at det nå snart nærmer seg slutten. Hans religiøse og filosofiske betraktninger gjør leseren beriket, John Ames er en vis mann som har mye på hjertet, men som samtidig er full av tvil. Forfatteren fletter små historier inn i den ene, store livsfortellingen, beretninger om mennesker og deres søken etter lykke og forsoning med sine nærmeste. Det er usannsynlig godt skrevet, det er besnærende, varmt og nært, og det gir ikke minst en historiefortelling om et Amerika som en gang var.

Boka er Robinsons (60) andre roman. Hun ble nominert til Pulitzer-prisen for den første romanen Housekeeping fra 1980. Også Gilead ble nominert, og denne gangen ble prisen hennes. Hun regnes som en av USAs fremste forfattere i dag.

Artikkeltags